Britten "halveren" EU-bijdrage tot een miljard

Op de EU-ministerraad voor Financiën in Brussel is een akkoord bereikt over de extra Britse bijdrage aan de Europese begroting. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne heeft de EU een forse toegeving gedaan aan Londen.

De Europese Commissie had Groot-Brittannië om een extra 2,1 miljard euro gevraagd en dat tegen 1 december. De Britse regering had daar woedend op gereageerd en geweigerd om die som te betalen.

Op de top van de EU-ministers in Brussel is nu een compromis bereikt. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne zal Londen nu slechts 850 miljoen pond of iets meer dan een miljard euro betalen aan de EU. Bovendien zou dat bedrag niet op 1 december, maar in juli en september volgend jaar betaald worden. De EU zou daar geen intrest voor aanrekenen. 

Osborne spreekt dan ook over een goed resultaat voor Groot-Brittannië "beter dan wat iedereen verwacht had dat we zouden realiseren". Toch is de "halvering" van de Britse bijdrage eerder een rekenkundig truukje omdat daarin de korting vervat zit die de Britten van de Unie krijgen. Het uiteindelijke bedrag blijft dus ongeveer even groot.

De Britse premier David Cameron (links) had er eerder een punt van gemaakt dat hij dat bedrag van 2,1 miljard euro niet zou betalen op 1 december. Zowel de hoogte van het bedrag als de tijdslimiet was voor hem onbespreekbaar.

Blijkbaar heeft Cameron nu toch deels zijn slag thuisgehaald. Daarmee lijkt een forse crisis tussen de Europese leiders bezworen. De Conservatieve partij van premier Cameron stond in eigen land onder zware druk van de anti-Europese partij UKIP en dat zes maanden voor de parlementsverkiezingen over het Kanaal. 

Hoe wordt dat nu berekend?

De bijdragen van elke lidstaat aan de EU-begroting worden berekend op basis van de verwachte economische groei. Op basis van de echte groei kunnen die bedragen nadien nog verlaagd of verhoogd worden. Voor de Britten werd dat bedrag verhoogd tot 2,1 miljard euro, ons land krijgt geld terug van de EU.

EU-commissaris voor Begroting Kristalina Georgieva gaat nu een regeling uitwerken die een herhaling van de huidige begrotingsruzie in de toekomst moet vermijden. Bij uitzonderlijk hoge bedragen zouden de lidstaten die voortaan in schijven mogen betalen in plaats van direct. Dit jaar ging het om een uitzonderlijk hoog bedrag, waardoor de ruzie uitbarstte, geeft ze toe.

Georgieva verklaart de discussie over de "halvering" zodanig dat een fors gestegen bijdrage voor een lidstaat automatisch ook leidt tot een hogere korting voor volgend jaar.

Ook Nederland en Italië kunnen later betalen

Net als de Britten was de Nederlandse regering niet tevreden over de extra bijdrage van 642 miljoen euro die het land door de EU kreeg opgelegd. Volgens de omroep NOS is ook hier een compromis bereikt met de Europese Unie.

Volgens de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is er een akkoord over "een flexibele betalingsregeling". Onze noorderburen hadden de EU eerder gevraagd om dat bedrag niet in één keer te betalen.

Nu zou er een akkoord zijn om het volledige bedrag voor 1 september volgend jaar te betalen aan de Unie. Dijsselbloem zegt dat hij bereid is om het hele bedrag te betalen, maar wil wel weten hoe dat precies berekend is. 

Het uitstel van betaling tot september volgend jaar geldt ook voor Italië.