Brussel krijgt vier nieuwe ondergrondse parkings

Brussel krijgt in het centrum vier nieuwe ondergrondse parkings: op de Nieuwe Graanmarkt, het Vossenplein, het IJzerplein en het Rouppeplein. Het Brusselse schepencollege heeft groen licht gegeven voor het voorstel van schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Els Ampe (Open VLD). De parking Zavel-Poelaert wordt uitgebreid.

Naar aanleiding van de recent onthulde plannen om de voetgangerszone in het centrum van Brussel uit te breiden, heeft schepen Els Ampe (foto in tekst) de inplanting van de nieuwe parkings voorgesteld. Het stadsbestuur vindt het essentieel dat het centrum met de auto bereikbaar blijft, ook al verdubbelt de voetgangerszone rond de Grote Markt. Er zouden wel zo'n 600 bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen.

De vier nieuwe ondergrondse parkings komen op de Nieuwe Graanmarkt, het Vossenplein, het IJzerplein en het Rouppeplein. Naast de parking Poelaert wordt bij uitbreiding de parking Zavel-Marollen gecreëerd. "Door de parkings ondergronds te bouwen, komt er ruimte voor nieuwe Brusselse pleinen", zegt Els Ampe. "Daarnaast moeten bestuurders geen tijd verspillen aan het zoeken naar een plaats en kunnen ze hun wagen veilig achterlaten."

De privésector zorgt voor de bouw en de uitbating van de parkings. In de lente van 2015 worden de uitbaters aangeduid. Ook de heraanleg van de pleinen wordt gefinancierd met privégeld. De stad hoopt jaarlijks ongeveer 580.000 euro inkomsten te halen uit de vier parkings via bestaande parkeertaksen en onroerende voorheffing.

De prijzen voor 's nachts, tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties zullen schommelen tussen 5 en 10 euro. De prijs voor een weekdag is vrij te bepalen door de uitbater. De parkings zouden in het voorjaar van 2018 moeten opengaan.