Crevits schroeft steun voor kansarmen in onderwijs terug

Elke school krijgt op termijn een basistoelage per kind. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt daarmee een einde aan de extra steun voor kansarme leerlingen in de basisfinanciering van scholen, schrijft De Tijd. De onderwijskoepels kanten zich tegen de plannen.

Vandaag krijgen scholen met kansarme leerlingen een financieel duwtje in de rug via hun werkingsmiddelen. Concreet gaat het om kinderen met een laagopgeleide moeder, kinderen die thuis geen Nederlands spreken of die uit een gezin met een laag inkomen komen. Die criteria verdwijnen dus uit de basisfinanciering. De totale pot van werkingsmiddelen blijft dezelfde, maar hij zal op een andere manier worden verdeeld. Aan het geld voor de omkadering voor kwetsbare kinderen - waarmee extra leerkrachten worden betaald - wordt niet geraakt.

De onderwijskoepels kanten zich tegen de plannen van de regering. "Om gelijke onderwijskansen te kunnen garanderen, hebben sommige kinderen meer ondersteuning nodig", luidt het bij het GO!. "Voor bepaalde groepen zijn specifieke maatregelen en investeringen nodig", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van de katholieke koepel. "Scholen met kansarme kinderen nemen enkele basistaken van ouders over", zegt ook Bruno Sagaert van de onderwijskoepel van de steden en gemeenten.

Meest gelezen