Een Berlijnse Muur van duizenden lichtballonnen herdenkt de val

Zondag is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. In de Duitse hoofdstad zijn voor die verjaardag duizenden lichtballonnen opgesteld dwars door het hart van Berlijn, precies op de plaats waar tot 9 november 1989 de muur stond. Voor de Berlijners het begin van een feestelijk herdenkingsweekend.

Het was de burgemeester van Berlijn die - symbolisch - de laatste 25 ballonnen vanavond aanstak.

Een van de opmerkelijkste gasten op de herdenkingsplechtigheid in Berlijn is de nu 83-jarige Michail Gorbatsjov. Hij was destijds de sterke man in Moskou. Toen de protesterende Oost-Berlijners de Muur openden, hield Gorbatsjov de tanks in de kazernes.

De relatie tussen het Westen en Rusland is dezer dagen opnieuw vertroebeld. Gorbatsjov wees daarom op het belang van een goede band. "Het is in de loop der tijden bewezen: als Rusland en Duitsland vrienden zijn, dan is er vrede in Europa en dan vaart de hele wereld er wel bij. Laat ons dat niet vergeten."

Aan Checkpoint Charlie, een vroegere grenspost tussen Oost en West, drukte Gorbatsjov zijn handen in nat cement. Een aandenken aan de viering van vanavond en meteen ook de opening van een grote herinneringstentoonstelling over de Val van de Muur.