Is uw gemeente voorbereid op het afschakelplan?

De meeste Vlaamse gemeenten hebben zich voorbereid op de dreigende stroomuitval van de komende winter. Op een rondvraag van Radio 2 hebben 210 van de 221 gemeenten die in het afschakelplan zitten geantwoord dat ze een nood- en interventieplan hebben opgemaakt.

Om afschakeling te voorkomen zal het in vele gemeenten donkerder worden. Zo zal op vele plaatsen de straatverlichting gedoofd worden. Ook gemeenten die niet in het afschakelplan zitten geven aan dat ze dit zullen doen, uit solidariteit en als besparing.

Vaak moet ook de traditionele kerstverlichting eraan geloven. Sommige gemeenten nemen de gelegenheid te baat om hun oude kerstverlichting meteen te vervangen door energiezuinige led-lampjes, al doen ze dat vooral ook om te besparen.

Een groter probleem stellen de verkeerslichten die dreigen uit te vallen. De meeste gemeenten vrezen dan ook voor verkeersproblemen. Daarom wordt in verschillende gemeenten gewerkt aan een mobiliteitsplan en staat de politie paraat om op drukke kruispunten het verkeer te regelen. In sommige gemeenten zal de politie ook extra patrouilleren, omdat men vreest voor meer criminaliteit bij stroomuitval.

Kaart

Op onderstaande kaart kan u controleren of uw gemeentevoorbereid is op het afschakelplan. En op Radio2.be vindt u de uitgebreide resultaten van de rondvraag bij alle Vlaamse gemeenten.

Creatieve maatregelen

Uit de rondvraag van Radio 2 kwam ook naar voren dat veel gemeenten ook creatief zijn geweest in het zoeken van oplossingen voor het dreigende stroomprobleem. Welke dat zoal zijn, leest u hier ...