Jemen heeft een nieuwe regering

Jemen heeft een nieuwe regering. Dat heeft het officiële persagentschap van het land bekendgemaakt. Onder de 36 leden van het nieuwe kabinet zitten ook 6 leden van de sjiitische moslimgroep Houthi die sinds september de hoofdstad Sanaa in handen heeft.

De nieuwe regering wordt geleid door Khaled Bahah, de voormalige minister van Olie en ambassadeur bij de Verenigde Naties. De regering heeft bovendien vier vrouwen. Daarnaast zijn er vier leden van het vorige kabinet die herbenoemd zijn. Drie anderen kregen een andere functie mee.

Opvallend is dat van de 36 leden van het nieuwe kabinet er 6 bijzijn van de sjiitische moslimgroep Houthi. Zij hebben onder andere Ambtenarenzaken en Sociale Zaken in handen. De groep tekende onlangs nog een akkoord waarin stond dat ze hun troepen uit de hoofdstad zouden weghalen als er een nieuwe regering gevormd is.

Het nieuwe kabinet moet het land vooral uit de politieke crisis helpen. Stabiliteit in het land is bovendien ook voor de Verenigde Staten heel belangrijk. Jemen is namelijk de thuisbasis van een van de meest actieve takken van Al-Qaeda. Bovendien grenst het land aan Saoedi-Arabië, bekend van zijn olie.