Knippen, kleuren en brushen maar geen politiek

Bij kappersketen Olivier Dachkin wordt voortaan niet meer over politiek gesproken. Het bedrijf heeft zijn personeel een verbod opgelegd om met klanten te praten over politiek en religie. Dat zegt Het Nieuwsblad.
© Yadid Levy

De kappersstoel kan al eens aanleiding geven tot een stevig gesprek en daarin gaat het niet alleen over de buren, het werk of de laatste roddels uit de showbizz. Ook de politiek is een veelbesproken thema. Dat zien ze bij kappersketen Olivier Dachkin liever anders. "Daar komt alleen maar discussie van", luidt de redenering. Als een klant er zelf over begint, moet de kapper het gesprek zo gauw mogelijk afleiden naar een ander onderwerp, zoals het weer, het kapsel of het gezin.

 

Kapper als sociaal assistent

Riet De Raeck, hoofd van het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen(PIHS) in Gent, begrijpt de beslissing van de keten niet. ''Kappers moeten wel over politiek kunnen praten. Met praatjes over het weer worden we uitgelachen. Kappers zijn psychologen, sociaal assistenten en dokters tegelijk.''

''Kappers worden zelfs opgeleid om te praten over politiek, over godsdienst, over mensenrechten, over maatschappelijke kennis. Ze leren om daarover te praten , om er over in dialoog te gaan met hun klanten. Ze leren omgaan met moeilijke of delicate gesprekken. Sociale vaardigheden zijn een fundamenteel onderdeel van de kappersopleiding met theorielessen over het leggen van contacten en rollenspelen’’, aldus De Raeck.