Luc Coene in de running voor EU-topjob

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, en gewezen minister Philippe Maystadt, zijn kandidaat-topman voor de nieuwe Europese instelling die failliete banken moet helpen ontmantelen. Ook de Duitse Elke König wordt daarvoor genoemd.

Het Gemeenschappelijk Afwikkelingsmechanisme (GAM) werd eerder opgericht in het kader van de bankenunie die binnen de Europese Unie uitwassen en een nieuwe financiële crisis zoals in 2007 en 2008 moet voorkomen.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn er drie grote kandidaten om die instelling te gaan leiden. De krant beroept zich op bronnen binnen de Duitse regering. Het gaat om Luc Coene (boven), voormalig kabinetschef van ex-premier Guy Verhofstadt en huidig voorzitter van de Nationale Bank.

Daarnaast wordt ook de naam van Philippe Maystadt (links), voormalig PSC-minister van Financiën en lange tijd voorzitter van de Europese Investeringsbank, genoemd.

De derde kandidaat op de shortlist is Elke König, nu het hoofd van de Duitse financiële waakhond BaFin. Nog volgens Handelsblatt zou König de beste kaarten hebben, maar een Duitser heeft al de leiding over het ESM, het fonds dat de reddingsplannen voor eurolanden in moeilijkheden coördineert.

Afwikkelingsfonds moet nieuwe crises voorkomen

Het Gemeenschappelijk Afwikkelingsfonds (GAM) moet tegen 2024 over een kapitaal van 55 miljard euro beschikken. Dat geld moet ingebracht worden door de banken die in de Unie actief zijn. 

Als de Europese Centrale Bank (ECB) oordeelt dat een bank niet langer solvabel is en opgedoekt moet worden, wordt die taak toevertrouwd aan de GAM. Dat gebeurt wel in samenwerking met de ECB, de Europese Commissie en de nationale overheid waar die bank gevestigd. 

"ECB moet staatsobligaties opkopen"

In het weekblad Trends zegt Coene vandaag dat het tijd is voor de Europese Centrale Bank (ECB) om meer onconventionele maatregelen te nemen om de groei in Europa aan te wakkeren.

Coene is zo de eerste gouverneur van een centrale bank in Europa die  de ECB oproept om overheidsobligaties op te kopen naar analogie met de "quantitative easing" (QE) die de Amerikaanse Federal Reserve de voorbije jaren heeft uitgevoerd.

"Ik ben overtuigd dat de ECB meer moet doen om de kwakkelende economische groei aan te zwengelen", aldus Coene. Hij geeft toe dat dat "voor sommigen een probleem is", maar de ECB zoekt dus beter een meer pragmatische weg dan in de VS. Coene denkt daarbij aan "covered bonds", dat zijn obligaties die gedekt worden door vorderingen die de uitgever bij derden heeft. Dat geeft de koper van die obligaties dus meer zekerheid dat hij zijn geld zal terugzien.

Onlangs heeft de Fed in de VS de steunaankopen voor de economie stopgezet. Op zijn hoogtepunt van die QE kocht de Fed maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties van bedrijven en overheden op.