Militair die Bin Laden doodde met de dood bedreigd

Jihadstrijders hebben een prijs gezet op het hoofd van Robert O'Neill. De 38-jarige elitesoldaat van de Amerikaanse speciale eenheid Navy Seals maakte bekend dat hij 2011 Osama bin Laden in het hoofd schoot na een raid op een villa in de Pakistaanse stad Abbottabad.

De voormalige elitesoldaat vertelde de Amerikaanse krant The Washington Post dat hij besloot zijn naam bekend te maken na een lek op een website voor voormalige Navy Seals. Dat lek kwam er als protest op de geplande uitzending van de documentaire "The man who killed Usama bin Laden" ("De man die Osama bin Laden heeft gedood") op Fox News op 11 en 12 november. Navy Seals worden normaal gezien verondersteld om de grootste discretie aan de dag te leggen met betrekking tot hun missies.

O'Neill zei aan de krant dat nog twee andere soldaten op Bin Laden hadden geschoten. Zelf bevond hij zich bij de raid en de aanval op de kamer van de terroristenleider in de tweede positie aan het hoofd van het commando. Bin Laden verscheen kort in de deuropening maar de militair die voorop liep miste klaarblijkelijk zijn doelwit. "Ik ben hem voorbijgestoken om de kamer binnen te gaan (...), Bin Laden stond recht. Hij hield zijn handen op de schouders van een vrouw en duwde haar naar voren", zo zei O'Neill. De ex-soldaat verklaarde dat hij ondanks de duisternis de terroristenleider duidelijk kon identificeren en een schot afvuurde. Het was, zo vervolgde hij, overduidelijk dat Osama dood was want zijn schedel spatte uiteen.

Volgens The Washington Post hebben twee commandoleden de identiteit van de ex-soldaat bevestigd. O'Neill heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld om zijn naam bekend te maken, hoewel die al in militaire milieus en in sommige media circuleerde. Uiteindelijk besloot hij om uit de schaduw te treden na een ontmoeting met slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 en uit vrees dat iemand anders zijn naam zou lekken.