Nieuwe minister van Energie twijfelt aan kernuitstap in 2025

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) twijfelt of België klaar is voor de geplande kernuitstap in 2025. "Wie vandaag beweert dat ons land op middellange of zelfs langere termijn zeker zonder kernenergie kan, liegt. Of is niet realistisch", zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws.
Jasper Jacobs

De exploitatieduur van de kernreactoren Doel 1 en 2 zal 2025 niet overschrijden, dat staat te lezen in het regeerakkoord. De minister van Energie deelt wel die ambitie maar heeft haar twijfels of het plan wel realistisch is.

"Het is mijn wens dat we zonder kernenergie zouden kunnen, maar ik kan u vandaag niet zeggen of dat op middellange of zelfs langere termijn mogelijk zal zijn", zegt Marie-Christine Marghem. "Onze energie moet betaalbaar blijven en de bevoorrading verzekerd. Dat is het voornaamste."

Minister Marghem gelooft wel dat het aandeel van kernenergie de komende jaren verminderd kan worden. "Maar geef ons nu een paar jaar de tijd om te bepalen hoe de Belgische energiemix voor de lange termijn er moet uitzien."