Ook ondernemers hebben redenen om te betogen - Christine Mattheeuws

Afgelopen donderdag trokken de vakbonden de straat op om hun ongenoegen te ventileren over het beleid van de federale regering Michel. Aan ondernemerszijde bleef het kalm, hoewel zij eigenlijk ook een pak redenen hebben om het werk neer te leggen en te betogen. Dat zal wel, denkt u nu waarschijnlijk, maar toch trapt deze pas aangestelde regering ook op de tenen van de zelfstandigen en de kmo’s in ons land.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Bewijsstuk nummer één: de uitbreiding van het gewaarborgd loon bij ziekte van één naar twee maanden in 2016. Studies tonen aan dat die maatregel werkgevers elk jaar 1 miljard zal kosten, terwijl de overheid de kostprijs raamt op 354 miljoen. Het gaat met andere woorden om de zoveelste maatregel die de ondernemers op kosten jaagt.

En laat die uitbreiding van het gewaarborgd loon nu net de druppel zijn na de vele maatregelen die de vorige federale regering nam ten koste van ondernemend België. Voorbeelden genoeg: de hogere kost van bedrijfswagens, de monsterboete van 309 procent of de verhoogde roerende voorheffing op de liquidatiebonus, om er maar een paar te noemen.

Liquidatiebonus

Die liquidatiebonus vormt meteen ook het tweede bewijsstuk. Eind vorig jaar verhoogde toenmalig minister van Financiën Koen Geens de roerende voorheffing op de liquidatiebonus van 10 naar 25 procent. NSZ vocht deze belastingverhoging als enige interprofessionele organisatie aan bij het Grondwettelijk Hof, maar kreeg eerder deze week te horen dat het verzoek tot vernietiging van deze maatregel verworpen is.

En dan? Heeft de regering Michel de liquidatiebonus dan niet teruggeschroefd? Dat klopt, maar slechts ten dele. Vroeger dienden ondernemers 10 procent onroerende voorheffing te betalen bij liquidatie. Wie nu wil genieten van die 10 procent (i.p.v. 25 procent) moet die 10 procent meteen betalen en de winst in zijn vennootschap houden, zo besliste de regering Michel. Ondernemers moeten dat geld dus meteen neertellen en niet meer pas bij liquidatie. Gezien het feit dat nog heel wat zelfstandigen en kmo’s in de nasleep van de crisis zitten, hebben ze niet direct reserves liggen die ze kunnen missen en is dat dus geen maatregel waarop de ondernemers zitten te wachten.

Loonlasten

Waar zelfstandigen en kmo’s daarentegen wel op zitten te wachten, is een drastische loonlastenverlaging. Ook nu hoor ik u al denken dat die lastenverlaging er toch komt. En ook dat klopt, maar werkgevers hadden op meer gehoopt dan een indexsprong en de verdere toepassing van de loonlastenverlagingen die werden afgesproken in het competitiviteitspact. Concreet worden de loonlasten de komende jaren met zo’n 3 miljard euro verlaagd en uiteraard is dat beter dan niets, maar vooral nog verre van voldoende.

Berekeningen leren ons dat er minstens 5,5 miljard nodig is om de concurrentiehandicap op het vlak van loonkost met onze buurlanden weg te werken. In ruil voor die loonlastenverlaging van 3 miljard vragen vicepremiers Jan Jambon en Alexander De Croo nu garanties van de bedrijven om jobs te creëren en te investeren in opleiding en innovatie. Vreemd, want dat lezen we nergens in hun regeerakkoord. Kijk, als ondernemers nu echt iets kunnen missen als kiespijn, dan is het wel dat de spelregels om de haverklap worden gewijzigd. Hoe kunnen zij op die manier met de nodige continuïteit hun bedrijf leiden? Wie durft er in die omstandigheden investeren in materiaal en personeel?

Uiteraard hopen wij dat de loonlastenverlaging zal leiden tot meer jobs bij de kmo’s. Dat spreekt voor zich. We zouden niet liever hebben dat iedereen aan het werk is en dat onze economie op volle toeren draait. Meer werk betekent meer koopkracht en dus meer consumptie. De eerste ondernemer die dat niet goed vindt, zal waarschijnlijk zelfs nooit geboren worden. Maar goed, daar zijn we op dit moment nog niet.

Geloof het of niet, maar zelfstandigen en kmo’s hebben nog steeds af te rekenen met de nasleep van de economische schok die ons jaren geleden bruusk trof. De vraag naar hun producten en diensten bevindt zich nog steeds niet op hetzelfde peil als voor 2008, maar ondertussen blijven de loonkosten wel toenemen. Is het dan verwonderlijk dat heel veel ondernemingen bewust klein blijven en geen (extra) personeel aanwerven? De vraag stellen is ze meteen ook beantwoorden.

(Christine Mattheeuws is voorzitter van NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.