President Obama zendt 1.500 extra soldaten naar Irak tegen IS

De Amerikaanse president Barack Obama zendt 1.500 extra militairen naar Irak. Die extra manschappen gaan het Iraakse leger en de Koerdische strijdkrachten adviseren en trainen in de strijd tegen Islamitische Staat. Het Witte Huis benadrukt dat het niet om gevechtstroepen gaat.

Tot nu opereerden de Amerikaanse militairen vanuit de hoofdstad Bagdad of vanuit de stad Erbil in het Koerdische noorden van Irak, maar de extra soldaten zullen nu ook op (nieuwe) militaire basissen buiten die steden te werk gaan.

Obama heeft de beslissing genomen na een vergadering met de leiders van het Amerikaanse Congres in Washington. Het Witte Huis vraagt dat Congres 5,6 miljard dollar (4,5 miljard euro) extra voor de operaties tegen IS in Irak en Syrië.