Rusland bereid 'tot alles" om terugval roebel te stuiten

De Russische centrale bank wil op alle mogelijke manieren ingrijpen om de forse koersval van de roebel te stoppen. Volgens analisten dreigt het waardeverlies van de Russische munt het financiële systeem in het land nu te destabiliseren.
AP2013

Sinds begin dit jaar heeft de roebel al bijna 30% van zijn waarde verloren. Deze week alleen was er een verlies van bijna 10%. De roebel heeft te lijden van de westerse sancties en de kapitaalvlucht, de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de crisis in buurland Oekraïne.

Sinds begin oktober heeft de Bank van Rusland nu al 30 miljard dollar uitgegeven om de roebel te ondersteunen, maar dat heeft de terugval niet of nauwelijks kunnen stoppen. 

Woensdag besliste de centrale bank om de steuninterventies voor de roebel te beperken tot 350 miljoen dollar per dag. Daarop is de munt nog verder in vrije val geraakt.

Veel Russische gezinnen gaan nu massaal hun roebels inwisselen voor buitenlandse munten, ook al omdat ze vrezen dat de overheid zwaar zal ingrijpen en de valutahandel aan banden zal willen leggen.

"Gevaar voor financiële stabiliteit in Rusland"

Vorige week had de centrale bank de belangrijkste intrestvoet al verhoogd tot 9,5% en dat heeft uiteraard ook een impact op de Russische economie. De RTS-dollarindex van de beurs van Moskou is intussen gedaald tot 1.000 punten en dat is het laagste peil in meer dan vijf jaar. 

Volgens analisten is de huidige hoge intrestvoet echter niet voldoende om de roebel te ondersteunen en is een rente van bijna 12% nodig. Dat zou echter nog meer druk op de Russische economie zetten.

Ivan Tsjakarov, hoofdeconomist van Citigroup in Moskou, zegt dat de terugval van de roebel niets meer te maken heeft met de economische fundamenten, maar toch echt een bedreiging begint te worden voor de macroeconomische en financiële stabiliteit van het land. Een andere analist in de Russische hoofdstad liet vandaag het woord "paniek" vallen. 

Volgens de regering beschikt ze over 428,6 miljard dollar aan buitenlandse valuta, maar dit jaar is daar al 83 miljard dollar van verdwenen.