Syriëstrijders ontdekken de voordelen van een cruise

In hun poging om ongemerkt naar conflictgebieden te reizen, laten meer en meer jihadisten het vliegtuig links liggen. In plaats daarvan gebruiken ze een cruiseschip als transportmiddel. Volgens Interpol doen ze dat omdat de controles op luchthavens veel strenger zijn.

Net door die opgevoerde controles op luchthavens, gaan de strijders op zoek naar alternatieve reismogelijkheden. "Ze weten dat de controles op een cruise minder strikt zijn", zegt Pierre St Hilaire, directeur contraterrorisme van Interpol. "Door halt te houden in havens, slagen ze erin om door te reizen naar Syrië of Irak."

"Er is bewijs dat individuen, vooral in Europa, een voorliefde hebben voor de Turkse badplaats Izmit", aldus St Hilaire tegen het persagentschap AP. Het "cruisejihadisme" is een recent fenomeen. Volgens Interpol is het pas drie maanden geleden begonnen. 

De organisatie pleit dan ook voor meer informatie-uitwisseling tussen de nationale veiligheidsdiensten.