Twee relschoppers aangehouden, gerecht zoekt voort

Er zijn twee relschoppers aangehouden na de relletjes aan het eind van de nationale betoging van gisteren. Ze hebben elk verschillende agenten verwond. Dat meldt het parket van Brussel. Eén van hen heeft eerder al feiten gepleegd. Het gaat niet om Antwerpse havenarbeiders, maar om wie het dan wel gaat wordt niet vrijgegeven.
Nicolas Maeterlinck

Tot nu toe zijn er twee aanhoudingen verricht. "Beide personen die gerechtelijk aangehouden werden, hebben politieagenten verwond", zegt woordvoerder Rym Kechiche. "Het gaat voor die ene om 4 politieagenten die gewond zijn geraakt, en de tweede persoon heeft 5 politieagenten verwond."

Het parket wil nog andere relschoppers identificeren via camerabeelden en getuigenverhoren. Het parket hoopt ook op de medewerking van de vakbonden en andere betogers, "want we gaan ervan uit dat zij ook niet gediend zijn met de aangerichte schade".

Bij de rellen na de betoging waren enkele honderden heethoofden betrokken. Het geweld heeft wel de boodschap van de uitzonderlijk grote betoging van gisteren ontsierd. De balans is niet min: minstens vernielde 60 wagens, waaronder 10 wagens en een politiemotor die in brand zijn gestoken.

112 politieagenten zijn gewond geraakt. Dat "gewond" kan gaan van gewone schrammen tot zwaargewond, waarbij een opname in het ziekenhuis nodig is. Woordvoerders van de politiediensten hebben het onder meer over hersenschuddingen en een gebroken elleboog. Er wordt ook melding gemaakt van arbeidsongeschiktheden van 3 à 11 dagen.

Wie zijn de daders?

Over wie nu verantwoordelijk is voor het geweld van gistermiddag is al veel inkt gevloeid. Op tv-beelden was duidelijk te zien dat er havenarbeiders bij waren betrokken, want sommigen hadden fluohesjes van de Haven van Antwerpen of Haven Gent aan.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw had het gisteren over infiltranten die tot geweld hebben aangezet. De anti-fascistische website www.resistances.be heeft het over extreemrechtse infiltranten. Politiewoordvoerder Christian De Coninck verwees expliciciet naar "een groep turbulente havenarbeiders, geïnfiltreerd door anarchisten".

"Het ging gelukkig om een kleine groep relschoppers", zei N-VA-vicepremier Jan Jambon in "Terzake". "Vermits ze dronken waren en hun stokken en munitie al bij zich hadden op de trein, hadden ze waarschijnlijk ook niet veel nodig om zich bedreigd te voelen."

Vandaag zegt het parket dat de twee gearresteerden geen havenarbeiders zijn. Om wie het dan wel gaat, daarover had de woordvoerder naar eigen zeggen geen informatie.