West-Vlaanderen heeft opnieuw elektriciteit

Een deel van de provincie West-Vlaanderen zat tussen 16 en 17 uur zonder stroom. Oorzaak was een storing in het hoogspanningsnet van Elia. Binnen een uur kon netbeheerder Elia het probleem oplossen. Het defect heeft niets te maken met het afschakelplan voor komende winter, maar voor de getroffen gemeenten was het alvast een goede oefening.

Elia spreekt van een defect aan een kabel tussen Zedelgem en Torhout. Door dat defect traden de veiligheidsmechanismen in werking waardoor het gebied dat gevoed wordt door de elektriciteitspost in Zedelgem zonder elektriciteit kwam te zitten.

Het ging onder andere om de gemeenten Zedelgem, Torhout, Lichtervelde, Beernem, Wingene en Jabbeke. In Ruddervoorde en Loppem duurden de problemen iets langer, maar ook daar hebben de inwoners opnieuw elektriciteit.

Elia is formeel: "De stroomstoring in West-Vlaanderen staat compleet los van de bevoorradingsproblematiek en het stroomafschakelplan voor komende winter. Het gaat om een gewoon defect."

"De stroom is hier net na 16 uur uitgevallen", getuigt Frank De Leger uit Oostkamp. “Ik ondervind geen al te grote problemen. Met mijn open haard heb ik verwarming en kan ik desnoods eten maken. Op de oude manier, dus.“ Toch duiken onverwachte problemen op: “Wel vervelend dat ik nu geen douche kan nemen, want de regenwaterpomp doet het niet.”

"Bij ons heeft het een half uur geduurd", zegt burgemeester Daniël Vanherssche (CD&V) van Jabbeke. "De politie heeft mij op de hoogte gebracht dat we in onze gemeente weer stroom hebben."

Hinder voor het treinverkeer

Door de stroomstoring ondervond ook het treinverkeer hinder. Er was een tijd geen treinverkeer mogelijk tussen Brugge en Kortrijk en tussen Deinze en De Panne.

Een aantal treinen werd afgeschaft en de passagiers konden vervangbussen nemen. Niemand kwam vast te zitten, verduidelijkt de NMBS.

De NMBS waarschuwt dat er tijdens de avondspits op de betrokken lijnen nog gevolgvertragingen kunnen zijn.

"Heel goeie oefening voor het afschakelplan"

Hoewel de stroomstoring in West-Vlaanderen niets te maken heeft met het afschakelplan, was het toch een goede oefening voor de getroffen gemeenten.

"Het was een zeer goeie algemene oefening", zegt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) van Lichtervelde aan onze redactie. "We zijn samengekomen met het coördinatiecentrum, er werden afspraken gemaakt met de politie en de brandweer stond stand-by. Bovendien hebben we ook een aantal nieuwe zaken geleerd voor als er een echte black-out komt komende winter." Behalve iemand die vast was komen te zitten in een lift, waren er geen grote problemen in Lichtervelde.

De burgemeester van Torhout, Norbert De Cuyper (CD&V), was net bezig met een huwelijk toen plots de elektriciteit uitviel. "Dat huwelijk is kunnen doorgaan en het was romantisch", vertelt de burgemeester. "Iedereen dacht dat het een voorproef was van het afschakelplan, maar er zijn geen grote problemen geweest", verzekert hij.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft vanuit het buitenland alles kunnen volgen via de noodplanambtenaar. Ook hij zegt er geen (grote) problemen waren. "Het was inderdaad een goede test op wat we komende winter zouden kunnen krijgen."