"ABVV niet bereid om relschoppers te identificeren, ACV wel"

Het ABVV lijkt niet van plan justitie te helpen bij de identificatie van relschoppers. Daar had het Brusselse parket gisteren nochtans om gevraagd. "We hoopten dat een aantal getuigen zich spontaan zou melden, maar dat is niet gebeurd. De komende dagen gaan we zelf mensen van de vakbond oproepen om te komen getuigen", klonk het bij justitie. Dat melden de kranten van Mediahuis.

Van het ABVV hoeft het parket wellicht niet veel hulp te verwachten. "Een aantal gezichten herkennen, dat zou mij misschien nog lukken. Maar ik ben jammer genoeg héél slecht in namen onthouden", zegt Marc Loridan, de BTB-­ABVV­-topman van de havensector. Hij betreurt wat er gebeurd is, maar denkt niet dat iemand namen zal doorgeven. "Laat staan dat men collega's gaat aangeven."

De nationale ABVV-top zat duidelijk verveeld met de situatie. Gevraagd of de vakbond zou helpen bij de identificatie, antwoordde de woordvoerster ontwijkend: "Alleen als ze ons die concrete vraag stellen, kunnen we daarop reageren."

ACV wel bereid om relschoppers te identificeren.

Anders klinkt het bij de christelijke vakbond ACV: "Uiteraard willen we getuigen. Dit was geen klein incident zoals we vroeger wel eens meemaakten. Dit kunnen we echt niet tolereren", aldus hun nationaal secretaris voor havens, Marc Soens. Ook is men bereid om foto's van de relschoppers te bekijken. "We kennen onze havenarbeiders perfect, we zouden hun gezichten meteen kunnen herkennen."