"De Amerikanen vierden met een rondje Bloody Mary's"

Slaperige revolutionairen, tijdelijke schuilplaatsen verspreid over Teheran en liefst 2 geheim agenten die 6 ondergedoken Amerikanen uit Iran hielpen ontsnappen. Dat is volgens de CIA het ware verhaal achter de legendarische reddingsoperatie die volgde op de bestorming van de Amerikaanse ambassade tijdens de Iraanse revolutie van 1979. Via Twitter zet de inlichtingendienst de historische feiten op een rij en legt die naast de fictie van de film "Argo".

Op 4 november 1979 nemen woedende Iraanse revolutionairen de Amerikaanse ambassade in Teheran in. Het is het startschot voor een gijzelingsactie die pas op 20 januari 1981 zou aflopen. Zes medewerkers van de ambassade slaagden er die 4e november echter in te ontsnappen en naar de Canadese ambassade te vluchten.

Daarop zetten de VS en Canada samen een onwaarschijnlijke reddingsoperatie op het getouw: geheim agenten van de CIA trokken vermomd als Canadese filmproducenten naar Teheran zogezegd op zoek naar een geschikte locatie om een film te draaien. Onder deze dekmantel slaagden ze erin de zes ontsnapte Amerikanen het land uit te smokkelen.

Ben Affleck goot hun heroïsche avonturen twee jaar geleden in de langspeelfilm "Argo" die 3 Oscars won. Naar aanleiding van de 25e verjaardag van het begin van de gijzelingsactie heeft de CIA nu via Twitter de gebeurtenissen uit de film naast de ware gebeurtenissen opgelijst om zo feiten van fictie te onderscheiden.

Slapen op de vloer van de Zweedse ambassade

Daaruit blijkt dat "Argo" meer dan eens een loopje met de werkelijkheid neemt. Zo is in de film te zien hoe de zes ontsnapte Amerikanen quasi in een rechte lijn naar de Canadese ambassade lopen en daar onderdak vinden. In werkelijkheid verbleven 5 onder hen eerst op verschillende tijdelijke schuilplaatsen alvorens bij de Canadese ambassade aan te kloppen. Een zesde Amerikaan sliep twee weken op de vloer van de Zweedse ambassade vooraleer zijn landgenoten te vervoegen.

Daar waar in de film slechts 1 geheim agent naar Teheran trekt om de Amerikanen te bevrijden, ging het in realiteit om een duo. Nog een onwaarheid: in de film vervoegen de zes Amerikanen de geheim agent om op verschillende plekken in de stad filmlocaties te zoeken. In werkelijkheid hebben ze de Canadese ambassade nooit verlaten in de periode dat ze ondergedoken leefden.

Wanneer de Amerikanen in de film op het punt staan Iran per vliegtuig te verlaten, worden ze door de grenscontrole tegengehouden en mogen ze pas verder na een telefoontje met hun zogezegde filmstudio in Hollywood. Daar is niks van aan. Wel koos het Amerikaanse gezelschap speciaal een vroege vlucht zodat het luchthavenpersoneel nog slaperig zou zijn en de revolutionairen nog in hun bed zouden liggen om zo vlotter door de mazen van het net te kunnen glippen.

Wat in "Argo" wel waarheidsgetrouw wordt getoond, is het gejuich aan boord van het vliegtuig zodra het toestel het Iraanse luchtruim heeft verlaten. "Dat is echt gebeurd", zegt de CIA op Twitter. "Ze vierden het zelfs met een rondje Bloody Mary's."

Het hele Twitterrelaas staat te lezen op het Twitteraccount van de CIA. Op de website van de CIA wordt het volledige verhaal uit de doeken gedaan.