"Ik wil iedere polemiek rond kernuitstap de kop indrukken"

"Ik wil iedere polemiek rond de kernuitstap de kop indrukken. Ik ben van plan het regeerakkoord trouw toe te passen." Dat zegt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in een reactie op haar eerdere verklaring waarin ze haar twijfel uit of België in 2025 klaar zal zijn voor de geplande kernuitstap.
Jasper Jacobs

"Wie vandaag beweert dat ons land op middellange of zelfs langere termijn zeker zonder kernenergie kan, liegt. Of is niet realistisch", liet Marghem gisteren in een interview in Het Laatste Nieuws optekenen.

"Het is mijn wens dat we zonder kernenergie zouden kunnen, maar ik kan u vandaag niet zeggen of dat op middellange of zelfs langere termijn mogelijk zal zijn", zegt Marie-Christine Marghem. "Onze energie moet betaalbaar blijven en de bevoorrading verzekerd. Dat is het voornaamste."

Haar uitspraak lokte heel wat reacties uit, en zelfs de coalitiepartners Open VLD en CD&V reageerden negatief. Maar nu krabbelt Marghem zelf terug. "Ik wil iedere polemiek rond de kernuitstap de kop indrukken. Ik ben van plan het regeerakkoord trouw toe te passen en zal weldra met concrete voorstellen bij de regering komen met respect voor dat akkoord."