"Niet-rendabele treinen vervangen door bussen"

Niet-rendabele treinen schrappen en vervangen door bussen. Zo wil minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) besparen op het budget van de NMBS. Dat schrijft De Morgen vandaag. Het plan stuit op hevig verzet bij De Lijn.

"Als lijnen niet rendabel zijn, dan moeten we die vervangen door busdiensten", zegt Galant in een interview in de krant. Het gaat om treinen die te weinig reizigers vervoeren om hun eigen kosten te dekken. "Ik ga niet in het wilde weg schrappen. Maar als een treindienst te duur is, dan kunnen we die onmogelijk blijven voorzien. In dat geval moeten we op zoek naar iets anders." Ze maakt zich sterk dat de regionale vervoersmaatschappijen, zoals De Lijn en de MIVB, afgeschafte treindiensten kunnen opvangen. In het regeerakkoord staat dat zij meer moeten samenwerken met de NMBS.

Het plan stuit op hevig verzet bij De Lijn. Die moet zelf al 34 miljoen euro besparen. "Wij moeten de financiële situatie van andere maatschappijen niet verbeteren. Als lijnen niet rendabel zijn voor de NMBS, waarom zou De Lijn er dan aan beginnen?"