"Petje af, dat zij deze uitdaging aandurfde!"

Shoppen, shoppen, shoppen. Dankzij het internet werd het voor Sarah Lazarovic een makkelijke vrijetijdsbesteding. Toch begon ze zich vragen te stellen bij haar "hersenloze koopgedrag" en besloot ze in 2012 een jaar lang geen enkel nieuw kledingstuk te kopen. Haar ervaringen schreef ze neer in het boek "A Bunch Of Pretty Things I Did Not Buy". Aan de Australische nieuwswebsite News ("Petje af voor deze uitdaging!") gaf de 35-jarige Canadese vrouw meer uitleg.
AP2014

"Ik heb altijd graag op het internet zaken gekocht, maar op een of andere manier deed het gemak en de voortdurende alomtegenwoordigheid van dat internet mij dingen kopen zonder nadenken. Ik was aan het werk op mijn computer en plots realiseerde ik me dat ik op een verkoopsite terechtgekomen was, bezig kleren te vergelijken."

"Het was me niet te doen om het geld dat ik zou uitsparen, maar omdat ik mijn tijd zat te verkwisten en omdat ik besefte dat ik zo gulzig was. Ik kon het niet hebben dat ik zo’n makkelijke prooi geworden was. Ik bekeek een kledingstuk en de weken daarna bleef het internet me bestoken met aanbiedingen daarvan. Ik moest terugvechten."

"Je houdt gewoon op te denken van: "Ik moet kopen. Ik moet iets nieuw hebben." Eigenlijk valt het heus wel mee geen dingen te kopen die je niet nodig hebt. Het draait helemaal niet om een nieuw jurkje, maar om de mentale energie die je nodig hebt om niet over te gaan tot een aankoop. Dat is het moeilijkst. Zonder nadenken iets kopen, is makkelijk. Het bewust niet kopen, is veel moeilijker."

"Nu laat ik me opnieuw toe iets nieuws te kopen. Maar ik doe het nog zelden. Met de kleren die ik nu heb kan ik voort tot ik 90 ben. Tegen die tijd zijn die bovendien weer hip." Wel was ze verplicht een nieuw paar loopschoenen te kopen, omdat ze met de vorige schoenen 6 maanden had moeten lopen, inclusief een gat erin.

lees ook