"Voorstel van Galant is onaanvaardbaar"

Reizigersvereniging TreinTramBus wijst het besparingsvoorstel voor de NMBS van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) af. Woordvoerder Jan Vanseveren zegt te vrezen voor een soort sterfhuiscontructie.

"Het voorstel van de minister is onaanvaardbaar", zegt Jan Vanseveren van TTB tegen deredactie.be. "Galant heeft eerder zelf gezegd dat de besparingen bij de NMBS de reiziger niet zouden treffen. Dit blijkt niet te kloppen."

Hij wijst erop dat bij een eerdere besparingsronde in december 20112 al treinen met een lage bezet zijn afgeschaft en dat volgende maand ook veel vroege en late treinen worden afgeschaft. "Dat betekent dat er nu nog treinen overblijven met minstens 30 à 40 reizigers, en dat is te veel voor een bus."

Vanseveren vreest voor een soort sterfhuisconstructie bij het openbaar vervoer. "Door het IC/IR-plan van 1984 zijn kleine stations gesloten en een aantal treinen afgeschaft en vervangen door bussen. Een  jaar later al zijn de meeste van die bussen ook afgeschaft omdat de mensen de vervangbus niet namen."

"Je zou er ook kunnen voor opteren om de bedrijfswagens minder te subsidiëren", geeft TTB nog mee. "Naar de bedrijfswagens gaat 3,5 miljard euro per jaar, en daar wordt niet aan getornd."