"We botsen op grenzen van besparingslogica"

Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) neemt het voorstel van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) onder vuur om onrendabele treinen door bussen te vervangen. Hij ziet ook niet in hoe De Lijn een alternatief kan bieden omdat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook daar wil besparen.

Galant is op zoek naar maatregelen om te besparen op het budget van de NMBS. "Als lijnen niet rendabel zijn, dan moeten we die vervangen door busdiensten", zegt ze tegen De Morgen.

"We botsen hier op de grenzen van de besparingslogica", reageert Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) tegen de deredactie.be. "Zowel Galant als Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit, nvdr.) zijn niet bezig met betere mobiliteit, maar met het verhogen van de kostendekkingsgraad."

"Weyts heeft al aangekondigd dat hij de basismobiliteit wil afschaffen, en nu doet Galant hetzelfde bij de NMBS", vindt Vandenbroucke. De Vlaamse basismobiliteit garandeert dat er ook in de landelijke gebieden openbaar vervoer is zodat iedereen zich kan verplaatsen, ook zij die zelf geen auto hebben.

Nochtans zegt Weyts dat hij bereid is met Galant te praten over bussen in plaats van treinen, als het maar gaat over een betere mobiliteit voor de Vlaming. Vandenbroucke is niet onder de indruk. "Als Weyts bereid is om meer bussen in te leggen, moet hij terugkomen op de afschaffing van de basismobiliteit. Ik stel voor dat hij dan kijkt naar zijn begroting waar hij 30 miljoen besparingen bij De Lijn heeft ingeschreven."