"We mochten onze collega's in nood niet gaan helpen"

De agenten die donderdag naar aanleiding van de nationale betoging in Brussel gemobiliseerd waren, kregen het bevel om niet tussen te komen om hun collega's in nood ter hulp te snellen. De agenten wijzen daarvoor met de beschuldigende vinger naar de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur (PS). Dat schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure. De kranten beroepen zich op verschillende bronnen binnen de politie.

"Urenlang kregen we slaag. Het was een veldslag", getuigen politieagenten. "En het enige bevel dat we kregen, was: reculer. Op een zeker moment hebben we - ondanks een uitdrukkelijk verbod van het commando - toch traangas gebruikt. Om erger te voorkomen."

Brusselse burgemeester onder vuur

Volgens verschillende bronnen zou de Brusselse burgemeester, Yvan Mayeur, het bevel hebben gegeven om gedurende meer dan veertig minuten de agenten in nood aan de Hallepoort niet ter hulp te snellen, omdat hij liever wilde praten met herrieschoppers.

""Bijstand! Bijstand! Bijstand! ", riepen collega's in hun radio. Maar we mochten er geen geven. Gevolg: 124 gewonde agenten, van wie sommigen zwaargewonden. Dit is schuldig verzuim! ", zo verklaren twee ordehandhavers uit de betoging anoniem, een inspecteur uit Brussel-hoofdstad en een lid van het interventieteam van de federale politie.

"Fan van defensieve aanpak"

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, reageert op zijn beurt dat hij fan is van "de defensieve aanpak". "Om een echte veldslag te voorkomen, waarbij gewone betogers in de klappen zouden delen, vroeg ik de politie inderdaad om zich zoveel mogelijk afzijdig te houden. Volgende keer, bij de nationale betoging van 15 december, doen we het net zo. Op één punt na: de trein met dat dronken volk uit Antwerpen laat ik niet meer naar Brussel sporen."