Coucke in 2013: "Ik ben absoluut voor een eerlijker fiscaliteit"

In tegenstelling tot gisteren pleitte Marc Coucke van Omega Pharma vorig jaar wel nog voor een belasting op winst op vermogen. Dat blijkt uit interviews in "Reyers laat" en op Kanaal Z uit april 2013. Toen pleitte hij er zelfs voor om zo'n belasting op vermogenswinst net aan te wenden om de lasten op arbeid te drukken.

Gisteren bleek dat Marc Coucke geen cent belastingen moet betalen op de meerwaarde van zijn aandelen bij de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma. De kritiek die dat teweegbracht, wuifde Coucke weg. "Het klopt inderdaad dat je in België geen belasting moet betalen op meerwaarde op aandelen, en ik ben daar nu een van de gelukkigen van. Ik ben er trouwens echt van overtuigd dat die 600 miljoen die ik in maart ga binnenrijven veel meer zullen opbrengen aan de overheid doordat ik die investeer in nieuwe Belgische bedrijven, dan dat ik een stuk ervan eenmalig in de bodemloze Belgische put zou steken."

Nochtans, in april vorig jaar, was hij een heel andere mening toegedaan, zo blijkt uit interviews in "Reyers laat" en op Kanaal Z van april 2013. "Ik ben absoluut voor een eerlijke fiscaliteit", verklaarde Marc Coucke toen op Kanaal Z. "'Laat mij een voorbeeld geven. Iemand werkt een gans jaar en verdient in dat jaar 30.000 euro. En we willen niet weten hoeveel belastingen dat hij daarop gaat betalen: 't zal niet ver van 50 procent zijn. (...) Iemand anders koopt een aandeel, en een jaar later heeft hij daar 30.000 euro op verdiend omdat dat aandeel gestegen is. Die betaalt daar 0 procent op. Ik vind dat ergens spijtig."

"Ik ben absoluut voor een eerlijker systeem waarbij iedereen die het kan wat meer zou moeten bijdragen, maar dit moet absoluut gebruikt worden om minder lasten op te leggen aan mensen die werken."

In "Reyers laat" gaf hij ook het voorbeeld van een bedrijfsleider die zijn bedrijf verkoopt. "Als een bedrijfsleider zijn kmo verkoopt en daar 5 miljoen euro voor krijgt, dan denk ik dat er 1,25 miljoen voor de overheid moet zijn. Dat is het eerlijkheidsgevoel, het gevoel van 'het is dankzij de overheid dat ik mijn bedrijf heb kunnen uitbouwen'."

Bekijk hieronder de interviews in "Reyers laat" en op Kanaal Z.