Driemaal zoveel paarden geëxporteerd in Vlaanderen in vijf jaar tijd

De export van paarden uit Vlaanderen is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Dat zegt het Vlaams Paardenloket op zijn vijfde verjaardag tijdens de Vlaamse Sectordag Paarden in Merelbeke. De voornaamste exportlanden zijn de Arabische landen en Brazilië.

Al meer dan twintig jaar lang transporteert "European Horse Services" (EHS), als enig Vlaams bedrijf, paarden naar meer dan honderd bestemmingen buiten de Europese Unie. In 1992 werden een 300-tal paarden uitgevoerd, wat opliep naar 1.107 in 2008 en 3.500 in 2013. "Gezien de paardensport wereldwijd steeds meer aan populariteit wint, en onze 'Vlaamse' paarden momenteel verschillende internationale rankings aanvoeren, ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit aantal ook de komende jaren verder zal stijgen," zegt manager Jan De Boitselier (Vlaams Paardenloket). De voornaamste exportlanden zijn de Arabische landen en Brazilië.

Ook het aantal paarden in Vlaanderen stijgt: in 2008 werd uitgegaan van 150.000 dieren maar ondertussen zijn er al meer dan 186.000 geregistreerd. De sportfederaties tot slot tellen ook steeds meer leden, de Vlaamse Liga Paardensport zag een stijging van 21.020 (2008) naar 32.856 (2013). "Daar bovenop telde het bestand van de Landelijke Rijverenigingen in 2013 nog eens 13.930 leden", verduidelijkt De Boitselier. "Onder deze leden zijn ook heel wat toptalenten die bovenaan de internationale ranglijsten prijken in verschillende hippische sportdisciplines."

Equilabel als kwaliteitslabel voor maneges

Het Vlaams Paardenloket, een aanspreekpunt voor overheid en sector om de paardenhouderij duurzaam te helpen ontwikkelen, opende in 2009 de deuren. De toegevoegde waarde uit de sector werd in 2008 op 250 miljoen euro geschat.

In januari start het Vlaams Paardenloket met het "Equilabel", een kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen. "Maar liefst 93 procent van de ruim 400 manege- en pensionstalhouders in Vlaanderen en meer dan 95 procent van hun klanten waren vragende partij voor een dergelijk label", zegt De Boitselier. "Bedrijven zagen het project vooral als een manier om zich op positieve wijze te onderscheiden. Hun klanten beschouwden een label als een kwaliteitswaarborg, een hulpmiddel om een goede manege of pensionstal te vinden."

Op de Vlaamse Sectordag Paarden werd tot slot opgeroepen om waakzaam te zijn voor esdoornvergiftiging. Drie op de vier paarden sterft aan een acute spierziekte na inname van zaden van de esdoorn, vederesdoorn, Japanse esdoorn en witte esdoorn. De voorbije weken werden er in België al achttien dode dieren aangegeven, over heel 2013 waren er dat 126. Toch is dat cijfer een onderschatting, omdat niet alle vergiftige paarden aangegeven worden. Worminfecties blijven echter nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij paarden.