Electrabel-topman sluit verdubbeling energieprijzen niet uit

Elektriciteitsleverancier Electrabel sluit niet uit dat de tarieven fors kunnen stijgen. Topman Philippe Van Troeye spreekt in De Tijd zelfs over een mogelijke verdubbeling. “Er zijn investeringen nodig om de bevoorradingszekerheid op lange termijn te garanderen. Electrabel wil ook blijven investeren als lokale producent maar daar hangt een kostprijs aan vast”, zegt woordvoerster Geetha Keyaert.

In de tien maanden dat Philippe Van Troeye CEO is, werden de “scheurtjesreactoren” Doel 3 en Tihange opnieuw stilgelegd en ook Doel 4 werd gesaboteerd. “Het uitvallen van drie kernreactoren weegt zwaar op ons”, vertelt Van Troeye in De Tijd. “Maar het stilleggen van de kernreactoren is een tijdelijk probleem, er zijn vooral structurele problemen.”

Van Troeye doelt daarmee op de nood aan structurele investeringen in productie. Ook een recente studie van het Planbureau heeft dat aangetoond, benadrukt de topman. “Er moet worden geïnvesteerd in de vervanging van oude centrales, nieuwe piekcentrales én back-upcentrales voor hernieuwbare energie. Die investeringen blijven uit omdat de marktsignalen investeerders er niet toe aanzetten effectief te investeren. De prijzen zijn te laag.”

Dat de marktprijzen door die investeringen mogelijk verdubbelen, sluit Van Troeye niet uit. “Met marktprijzen van 40 euro per megawattuur zal er geen enkele nieuwe investering gebeuren”.

Meest gelezen