Loretta Lynch voorgedragen als nieuwe VS-minister van Justitie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten een zwarte vrouw aangeduid als nieuwe minister van Justitie. Het gaat om New Yorkse procureur Loretta Lynch. Lynch volgt Eric Holder op, die enkele weken geleden zijn ontslag bekendmaakte.

Obama heeft zijn keuze voor Loretta Lynch  in het Witte Huis aangekondigd, in aanwezigheid van Lynch en Holder. Holder werd in 2008 door Obama benoemd en was de eerste zwarte justitieminister van de VS. Lynch, wier aanstelling groen licht moet krijgen van de Senaat, wordt door het Witte Huis omschreven als een "sterke en onafhankelijke" procureur.

Loretta Elizabeth Lynch werd in 1959 geboren in Greensboro in North Carolina. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Harvard en is sinds 2010 federaal procureur in het oostelijke district van New York, een post die ze ook al bezette tussen 1999 en 2001 onder het presidentschap van Bill Clinton. Volgens ABC is de keuze voor Lynch niettemin ongebruikelijk, aangezien ze niet tot de intieme kring van Obama behoort en tot hiertoe nauwelijks in de aandacht kwam.