Nieuwe poging tot bestand in Zuid-Soedan

De regering van president Salva Kiir en de rebellenbeweging van Riek Machar hebben een akkoord over een staakt-het-vuren in Zuid-Soedan bereikt. Dat heeft de IGAD meegedeeld, de Intergovernmental Authority on Development, een regionale samenwerkingsorganisatie in Oost-Afrika.
PSCU2014

"Elf maanden na het uitbreken van nieuw geweld in Zuid-Soedan is er weer hoop op vrede in het Oost-Afrikaanse land", luidt een mededeling van IGAD. "De twee strijdende partijen hebben overeenstemming bereikt over het einde van de vijandelijkheden."

Het akkoord is bereikt na topoverleg tussen de leiders van de Oost-Afrikaanse landen in de Ethiopische hoofdstad Addis-Abeba. "We hebben ons ertoe verbonden de oorlog met onmiddellijke ingang te beëindigen", zegt de Zuid-Soedanese president Salva Kiir. Het is de bedoeling dat hij en Machar binnen de twee weken een regering van nationale eenheid gaan vormen.

Lukt het deze keer?

Het is niet de eerste keer dat de strijdende partijen in Zuid-Soedan  een akkoord over het beëindigen van het geweld sluiten, maar de vorige bestanden zijn telkens dode letter gebleven.

De IGAD-landen dreigen nu met "forse maatregelen" tegen Zuid-Soedan als er geen einde komt aan het geweld. Ook een militair interventie wordt niet uitgesloten.

Zuid-Soedan is pas sinds 2011 onafhankelijk, maar kwam in december 2013 in chaos terecht door een machtsstrijd tussen president Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar, die aan de kant was geschoven. Dat leidde tot etnisch geweld tussen de Nuer-stam van Machar en de Dinka-stam van Kiir.