Terrin ontvangt Inclusieve Griffel voor "Monte Carlo"

Op de Boekenbeurs in Antwerp Expo heeft auteur Peter Terrin de elfde Inclusieve Griffel ontvangen voor zijn boek "Monte Carlo". Jaarlijks reikt de organisatie Inclusie Vlaanderen de prijs uit aan een fictiewerk waarin een persoon met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt.

De Inclusieve Griffel werd in het leven geroepen om stereotiepe beelden rond personen met een verstandelijke handicap te doorbreken. Concreet gaat de jury op zoek naar literatuur waarin een (hoofd)personage wordt uitgewerkt zonder al te veel te focussen op de handicap zelf.

De jury nam dit jaar een vijftal boeken in beschouwing. Het winnende boek "Monte Carlo" beschrijft de gebeurtenissen na een ongeluk bij de Grand Prix Formule 1 in Monaco. Daarin is ook een rol weggelegd voor Ronny, een personage met een verstandelijke handicap.

"Het is een prachtige, literaire parel waarin het personage Ronny de mooiste schittering is. We zijn dan ook zeer vereerd een dergelijk juweel te mogen bekronen", motiveerde de jury.

"Ik moet u eerlijk bekennen dat ik niet wist wat de Inclusieve Griffel was, maar toen ik hem won, wist ik meteen dat het een van de mooiste prijzen is die er bestaan. Het personage Ronny ligt me zeer nauw aan het hart, en ik ben erg verheugd dat dat niet onopgemerkt is gebleven", reageerde Terrin, die in 2012 de AKO-Literatuurprijs won. Hij ontving onder meer een oorkonde en een restaurantbon.

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) woonde de plechtigheid bij. "Deze veelgeprezen en gelauwerde auteur zal ook met dit boek heel wat lezers beroeren", stelde hij.