Zuckerberg: ""The social network" heeft mijn gevoelens gekwetst"

"De makers van de film hebben heel wat uit hun duim gezogen en dat heeft mijn gevoelens gekwetst." Dat heeft Facebookstichter Mark Zuckerberg gezegd over de film "The social network" die het ontstaan van de sociaalnetwerksite belicht.

Zuckerberg deed zijn uitspraken tijdens een zogenoemde Q&A-sessie op het hoofdkwartier van Facebook in Californië. Daarbij beantwoordde hij voor het eerst openlijk vragen die vooraf door Facebookgebruikers wereldwijd waren ingestuurd. Ook vragen over "The social network" uit 2010 ging hij niet uit de weg.

In die film schetst regisseur David Fincher het ontstaan van Facebook en de rol die Zuckerberg daarin speelde. Zelf is de stichter van de sociaalnetwerksite nooit een fan van de film geweest. "Ik heb een hele poos niet aan de film gedacht", zei hij. "Ik heb 'm uit mijn gedachten gebannen."

"De makers hebben erg veel aandacht besteed aan interessante details als de inrichting van onze kantoren. Maar de overkoepelende plot... Ze hebben heel wat uit hun duim gezogen en dat heeft mijn gevoelens gekwetst."

Zo ontkende hij dat hij Facebook heeft opgericht omdat hij naar vrouwen op zoek was na een relatiebreuk, iets wat de film suggereert. Volgens Zuckerberg had hij op dat moment al een relatie met zijn huidige echtgenote Priscilla Chan.

"Ik veronderstel dat het schrijven van computercode en vervolgens het uitbouwen van een product en een onderneming niet glamoureus genoeg is om een film te maken. De makers hebben dus veel moeten verfraaien."

De volledige Q&A-sessie kan u hieronder bekijken en beluisteren: