2 miljoen Catalanen brachten hun stem uit

Bijna 2 miljoen Catalanen hebben vandaag hun stem uitgebracht in een officieus referendum over de onafhankelijkheid van de regio . Het gaat evenwel om een niet-bindende volksbevraging nadat Madrid met succes een "echt" onafhankelijkheidsreferendum in de autonome regio aangevochten had. Ook tegen het "alternatieve" referendum loopt een procedure van de Spaanse regering, maar de leiders van Catalonië beslisten zich daar niets van aan te trekken. In totaal zijn er 5,4 miljoen kiesgerechtigden.

De Catalanen konden tot 20 uur stemmen, maar wie dat vandaag niet deed, kan het nog doen tot 24 november. Dat neemt niet weg dat er morgen al voorlopige resultaten bekendgemaakt worden.

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas had het onafhankelijkheidsreferendum, ook op 9 november gepland, afgezegd. Het Spaanse Grondwettelijk Hof had na een klacht van de centrale regering het referendum illegaal verklaard. In plaats daarvan kondigde Mas een officieuze volksbevraging aan.

De conservatieve regering van minister-president Mariano Rajoy had ook tegen het alternatieve referendum een klacht bij het Grondwettelijk Hof ingediend. Die wordt nog behandeld maar Mas en de andere regeringsleden wilden de bevraging toch doordrukken.

Met 7,6 miljoen inwoners is Catalonië voor Spanje vooral in economisch opzicht een belangrijke regio, want ze is goed voor ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product van Spanje.