"Als wij garanties moeten geven, moet er ook garantie zijn dat er niet wordt gestaakt"

"De werkgevers willen wel inspanningen doen, maar dan moet men stoppen met staken." Dat zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VBO in "De zevende dag". "Ik ga er alles aan doen om ons land uit het moeras te halen, maar dan moet er de morele garantie zijn dat er geen actie gevoerd wordt", klinkt het.

Timmermans ging in "De zevende dag" in debat met Marc Leemans van het ACV, de christelijke vakbond, over de betoging van afgelopen donderdag. Volgens Leemans was die betoging nodig om het "onevenwichtig beleid van de federale regering" aan te klagen. "Het klopt dat de lasten op arbeid moeten verlaagd worden, maar die lastenverlaging komt volledig op de rug van de werknemer terecht", klinkt het bij Leemans. "Wij willen niet staken, maar we moéten. De federale regering heeft geen opening gemaakt om meer evenwicht te brengen", aldus de ACV-voorzitter.

Volgens Timmermans is het vooral belangrijk om de economie in België opnieuw aan te zwengelen. "Ik ga sensibiliseren tot en met om duidelijk te maken dat er door iedereen inspanningen geleverd zijn en dat er dus van de werkgevers iets tegenover moet staan", aldus Timmermans. "We kunnen niet elk bedrijf individueel verplichten om een bepaald aantal jobs te gaan creëren, maar ik wil er alles aan doen om ons land uit het moeras te krijgen. Als wij garanties moeten geven over lastenverlaging, moet daar wel een morele garantie tegenover staan dat er geen actie gevoerd wordt door de werknemers", besluit hij.

"Vermogensbelasting is morele plicht"

Leemans wil niet dat enkel de werkgevers bijdragen, maar dat ook de vermogenden een inspanning leveren: "Wat is het probleem om aan vermogers, beleggers of bezitters van onroerend goed iets meer te vragen?"

Volgens hem leeft die discussie over een vermogenswinstbelasting ook bij de werkgeversorganisaties onderling. "Sommige werkgeversorganisaties zien het als een morele plicht om de vermogens aan te spreken."