"Bijdrage van vermogenden staat niet in regeerakkoord"

"Extra bijdragen van vermogenden staan niet vermeld in het regeerakkoord", benadrukt vicepremier Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag". De budgettaire sanering zal dan ook enkel worden gedaan met besparingen en niet met nieuwe lasten, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

"Na de nationale betoging donderdag hebben we vergaderd met de top van de drie vakbonden. We hebben hen aangetoond waar er in het regeerakkoord marges zijn", zegt Jambon. De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd en de indexsprong vallen echter niet binnen die marges, aldus de minister. "Er zijn pijlers in het regeerakkoord die voor jobcreatie moeten dienen en die zijn dus niet onderhandelbaar."

Wat Jambon betreft, zullen er ook geen extra bijdragen gevraagd worden van vermogenden. "Dat staat niet in het regeerakkoord. We zullen de budgettaire sanering met besparingen doen, niet met nieuwe lasten."

Ook de Vlaamse liberalen zitten op dezelfde golflengte. "De oplossing voor alles is niet altijd nieuwe belastingen heffen", liet vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag optekenen bij VTM Nieuws.

Peeters: "Mensen verwachten inspanningen van vermogenden"

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) had eerder in het programma gezegd dat hij beseft dat mensen inspanningen van de vermogenden vragen. "Ook Yves Leterme (oud premier en CD&V'er, nvdr) heeft gelijk als hij in de krant vraagt waar de bijdrage van de vermogenden blijft."

Peeters leek daarmee een opening te maken voor de invoering van een vermogenswinstbelasting, al wilde hij dat zelf niet zo gezegd hebben.