"Ik moet verantwoordelijkheid nemen voor nederlaag"

De Amerikaanse president Barack Obama geeft toe dat hij gefaald heeft om de Amerikanen te overtuigen van zijn beleid, wat heeft geleid tot een electorale nederlaag bij de zogenoemde Mid Term elections.

"Als hoofd van de partij, moet ik de verantwoordelijkheid nemen voor wanneer die het niet goed doet", zei Obama in een interview met tv-zender CBS.

Zijn lage populariteit heeft mee geleid tot het succes van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen van eerder deze week. Die hebben nu een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Zes jaar na zijn intrede in het Witte Huis ziet Obama zich geconfronteerd met de grootste Republikeinse meerderheid in het Congres sinds decennia.

Werkloosheid daalt

Obama verdedigde wel delen van zijn beleid. Zo zei hij dat in oktober meer dan 200.000 banen waren geschapen en dat de werkloosheid snel daalt.

Niettemin moet hij toegeven dat mensen gefrustreerd zijn dat hun lonen niet stijgen en dat het moeilijk sparen is voor het pensioen of hoger onderwijs.