"Is het verkeerd dat ik meer wil voor mezelf?"

Ze krijgt al jaren bakken kritiek over zich heen. Nicki Minaj wordt zelfs bestempeld als een van ’s werelds slechtste rolmodellen voor jonge meisjes en vrouwen in het algemeen. Minaj deinst er dan ook niet voor terug zichzelf in de hoogste graad te "seksualiseren", borsten en billen in eerste linie. Toch lijkt de 31-jarige rapster zich nog het minst iets van deze kritiek aan te trekken, want haar vermogen wordt volgens Celebrity Network op ongeveer 50 miljoen dollar (39.000.000 euro) geraamd.

Minaj ziet zich dan ook eerder als zakenvrouw dan als bloot muziekfenomeen, met onder meer eigen cosmeticaproducten, reclamedeals met Nokia, Adidas en Pepsi, en met een eigen kledinglijn. Dat ze dus een slecht rolmodel is, ontkent ze met klem. Een selectie van haar uitspraken hierover:

"Elke keer als ik een zakendeal afsluit of als ik iets doe wat niet sowieso met een vrouwelijke rapper geassocieerd wordt, dan geef ik mezelf een schouderklopje. Het is heel belangrijk voor ondernemend Amerika dat ze kunnen zien dat een jonge zwarte vrouw iets kan verkopen buiten de muziek." (The Fader magazine, augustus 2014)

"Ik wil moeders niet schofferen. Maar ik ben niet in deze wereld gestapt om een artieste te zijn tot wie kinderen zich aangetrokken voelen. Ik hou er wel van om andere vrouwen mondiger te maken." (Nightline, oktober 2012)

(Over haar vulgaire teksten waar ook kinderen naar luisteren) "Ik denk niet dat ik me daar veel van moet aantrekken. Ik ben hun ouders niet. Ik kan alleen maar mijn mening geven. Mijn advies aan mijn jonge fans is om zo lang mogelijk kind te blijven. Haast je niet om volwassen te worden. Vergeet ook niet dat we altijd een gekuiste versie van mijn liedjes maken." (The Ellen DeGeneres Show, oktober 2012)

"Ook al volg je wat ik doe, of niet, wees gewoon niet bang om te experimenteren. En laat anderen niet toe dat wat je wil bereiken, de grond in te boren. Omdat ze niet gewoon zijn te zien wat ze normaal zien. Het enige wat ik wil, is dat kleine meisjes die boodschap kunnen nastreven." (Capital FM, april 2012)

"Ik wil een imperium uitbouwen. De wereld waarin ik me beweeg, is er eentje die gedomineerd wordt door mannen, van Diddy over Dr. Dre tot Jay Z. Maar vanaf nu zal een vrouw er de dienst uitmaken. Terwijl we tot hier toe gedegradeerd werden tot het achtergrondgroepje." (E!Online, oktober 2014)

"Als ik assertief ben, dan word ik als teef omschreven. Als een man assertief is, dan is hij een baas. Hij is dan gegroeid tot deze rang. Iedereen vindt die baas positief, maar een "bitch" heeft alleen maar een negatieve bijklank. Maar is het verkeerd dat ik meer wil voor mezelf?" (MTV, november 2010)

Nicki Minaj presenteert vanavond de 20e editie van de MTV European Music Awards, die plaatsvindt in Glasgow. Katy Perry sleepte het grootste aantal nominaties voor deze muziekprijzen in de wacht.

lees ook