"Leterme heeft gelijk als hij bijdrage van vermogenden vraagt"

"De mensen verwachten dat we ook aan de vermogenden inspanningen vragen." Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De zevende dag" gezegd. Peeters lijkt daarmee de deur op een kier te zetten voor de invoering van een vermogenswinstbelasting, al wil hij dat zelf zo niet gezegd hebben.

"We hebben tijdens de regeringsonderhandelingen hard onderhandeld over de vermogenswinstbelasting", begint Peeters.  "De mensen verwachten dat we ook aan de vermogenden heel duidelijk inspanningen vragen en ik denk dat ook Yves Leterme (oud-premier en CD&V'er, nvdr) gelijk heeft als hij in de krant vraagt waar de bijdrage van de vermogenden blijft", aldus de minister van Werk en Economie. 

"Ik heb ook begrepen dat minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), heeft gezegd dat we eventueel verder kunnen spreken over een taxshift", gaat Peeters verder. De vicepremier vindt het ook normaal dat mensen meer uitleg vragen over de vermogenswinstbelasting. Wat er echter precies naar vermogenden toe kan gebeuren, daar wilde Peeters zich nog niet over uitspreken.

"Als acties doorgaan, geen sociaal overleg vóór 15/12"

Peeters probeert momenteel ook het sociaal overleg te organiseren. "Als minister van Werk moet ik nu zeer discreet kijken naar welke puzzelstukjes op tafel gelegd moeten worden om zowel werknemers als werkgevers aan tafel te krijgen"

"Men kan wel niet rond de tafel zitten en op straat manifesteren", gaat Peeters verder. "Ik heb begrepen dat de vakbonden hebben gezegd dat we ons niet te veel illusies moeten maken: de provinciale acties en de nationale actie op 15 december gaan door. Maar als dat zo is, dan is sociaal overleg vóór 15 december niet mogelijk."

Toch wil de minister nu vooral nagaan wat er mogelijk is, al wenst hij dat op een discrete manier te doen. "We moeten kijken waar er marges zijn, nu we een regeerakkoord hebben."

"Europese Commissie moet tussenkomen voor Luxleaks"

De vicepremier ging ook verder in op de "Luxleaks", de geheime Luxemburgse belastingdeals die deze week aan het licht kwamen en waaruit bleek dat verschillende landen daardoor miljarden euro's zijn misgelopen.  "Op Europees niveau moet er aan de bel getrokken worden. Het kan niet dat één land inkomsten naar zich toe trekt en dat een land zoals België die dan weer misloopt."

Volgens Peeters moeten we "duidelijke taal" spreken met Luxemburg, maar tegelijk moeten we in onze eigen wetgeving kijken hoe we die belastingdeals kunnen aanpakken. "De bevoegde minister, Johan Van Overtveldt, moet daar heel snel actie tegen ondernemen en hij heeft dat ook al aangekondigd."