Bejaarde miljardair schenkt museum voor 400 miljoen euro aan kunst

De medewerkers van het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) wrijven zich in de handen: Jerry Perenchio schenkt het museum voor liefst 500 miljoen dollar (zo'n 400 miljoen euro) aan kunst. De bejaarde miljardair is de voormalige topman van Univision, het grootste Spaanstalige tv-netwerk in de VS.

De schenking die Perenchio aan het LACMA doet, is de grootste die het museum ooit mocht ontvangen. In totaal doet hij afstand van minstens 47 werken van impressionisten en modernisten. Het gaat om grote namen als Monet, Degas, Picasso en ook de Belgische schilder René Magritte. Totale waarde: 500 miljoen dollar (zo'n 400 miljoen euro).

Dat de bejaarde miljardair zijn schenking publiek maakt, is opvallend. Hij staat immers bekend als teruggetrokken en mediaschuw. "De schijnwerpers verbleken mijn pak", zei hij ooit.

"Vele jaren heb ik anoniem donaties gedaan", vertelt hij. "Nu wilde ik the biggest bang for our buck. Daarom heb ik besloten naar buiten te treden om zo bijkomende donaties aan te moedigen."

Het LACMA plant immers een nieuw museumgebouw van de hand van de Zwitserse architect Peter Zumthor. Kostprijs: 600 miljoen dollar (482 miljoen euro). Met zijn schenking hoopt Perenchio andere rijken aan te zetten ook hun duit in het zakje te doen.