Bush "verrast" dat Saddam dreiging niet ernstig nam

De vroegere Amerikaanse president George W. Bush had verwacht dat de Iraakse dictator Saddam Hoessein het land zou verlaten, toen Bush in 2003 met een militaire actie dreigde. In een interview met CBS zegt Bush dat hij verrast was, toen hij merkte dat Saddam de dreiging niet geloofde.
A2014

Toen hij gevangen was genomen, zou Saddam aan een FBI-agent gezegd hebben: "Ik geloofde Bush gewoonweg niet". "Ik kan maar moeilijk geloven dat hij me niet geloofde", zei Bush.

Bush zei ook dat hij geen spijt heeft van de inval in Irak. "Ik geloof dat het de juiste beslissing was. Wat ik betreur, is dat opnieuw een gewelddadige groep mensen is opgestaan. Dit is Al Qaida Plus", zo verwees hij naar de opmars van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. "Ze moeten overwonnen worden. En ik hoop dat we dat doen. Ik hoop dat de strategie werkt."

Een uittreksel van het interview van Bush met CBS, dat zondag in twee delen uitgezonden wordt, staat op de website van CBS.

In 2003 verdreven de Verenigde Staten en bondgenoten, in een oorlog die geen steun had van de Verenigde Naties, Saddam Hoessein van de macht in Irak. Hij werd later terechtgesteld. De VS had voor de inval in Irak beweerd dat de oorlog nodig was omdat Irak massavernietigingswapens bezat, maar die zijn nooit gevonden. De oorlog dompelde Irak in een nog steeds aanslepende strijd tussen religieuze en ethnische groepen.