Israëlische minister stapt op uit onvrede met beleid

De Israëlische minister van Milieu Amir Peretz heeft ontslag genomen uit onvrede met het "radicaal rechtse beleid" van premier Benjamin Netanyahu tegenover de Palestijnen en het gebrek aan vorderingen in het vredesproces.
AP2008

Peretz is een voormalig premier, toen voor de Arbeiderspartij, maar is nu lid van de Bewegingspartij, de meeste gematigde partij in de Israëlische regeringscoalitie. Zijn ontslag is aanvaard door minister van Justitie en partijleidser Tzipi Livni.

"Er is een diepe politieke, economische en sociale crisis. Benjamin Netanyahu is tot mijn spijt ten prooi gevallen aan radicaal rechts", zegt Amir Peretz. "Netanyahu is volgens mij niet de oplossing. Integendeel, in veel gevallen is Netanyahu het probleem".

Netanyahu krijgt alsmaar meer kritiek, ook in eigen land. Zo hebben106 gepensioneerde generaals en toplui van de veiligheidsdiensten hem vrijdag nog opgeroepen om "een echt diplomatiek proces op te starten om te komen tot een vredesregeling met de Palestijnen". Dergelijke kritiek vanuit militaire hoek is hoogst uitzonderlijk in Israël.