Negen muren die er kwamen na de val van "de Muur" in Duitsland

Goed 25 jaar geleden viel de muur in Duitsland, en later in de rest van Europa. Toch werden de voorbije 25 jaar heel wat nieuwe muren opgetrokken. VRT-journalist Jens Franssen selecteerde er enkele.

1. Bulgarije - Turkije

Bulgarije bouwt momenteel een barrière van 30 kilometer aan de grens met Turkije. Het is het armste EU-land en heeft meer en meer problemen om de groeiende vluchtelingenstroom uit Arabische landen aan te kunnen.

2. Israël - Palestina

Israël begon in 2003 aan een muur die intussen om en bij de 700 kilometer lang is. Sommige delen bestaan uit versterkte hekken, andere uit grote hoge betonnen platen. Aanleiding: terroristen weren uit Israëlische steden en voorkomen van diefstal van auto's, agrarische producten, etc.

Israël ziet de muur als een veiligheidshek om de barrière aan te duiden terwijl de Palestijnen spreken van de apartheidsmuur. Door het plaatsen van de muur verloren ze volgens de Verenigde Naties gebied in de omstreden Westelijke Jordaanoever. Zo’n 30.500 Palestijnen zijn volledig omsloten door de muur.

AP2012

3. Spaanse enclaves Mellila/Ceuta - Marokko

De Spaanse enclaves (enclaves voor Marokko) liggen aan de Middellandse Zee en zijn volledig omringd door Marokko. Het gaat om twee semi-autonome stadjes. Omdat de twee stadstaatjes tot het Europese grondgebied behoren proberen duizenden vluchtelingen er binnen te dringen. In 2005 vond er in Melilla een bestorming van de grens plaats. Sindsdien werd er een drie meter hoge dubbele muur gebouwd met wachttorens.

4. Griekenland – Turkije

Griekenland bouwde met Europees geld een 11 kilometer lang hek langs de grens met Turkije, langs de rivier Maritsa. Aanleiding: belangrijkste transit voor illegale immigratie naar EU, in die mate dat Griekenland de toestroom van illegalen niet meer aan kan. Turkije weigert immers om nog extra te investeren in het bewaken van zijn kant van de grens.

5. Mexico - VS

De grens met de meeste legale passages ter wereld en mogelijk ook de meest illegale. De Verenigde Staten probeert de grens te bewaken door in stedelijke gebieden barrières te bouwen. Op andere plekken is de grens de natuurlijke barrière, namelijk de woestijnen. Opmerkelijk is dat beide landen er niet altijd bij gebaat zijn om de toestroom in te dammen. Zo heeft de VS nood aan goedkope arbeidskrachten, terwijl Mexico het geld kan gebruiken die illegale Mexicanen vanuit Amerika naar Mexico terugsturen.

AP2013

6. Pakistan – Iran

In 2007 bouwde Iran een muur aan de grens met Pakistan. Het doel van de muur is het voorkomen van illegale activiteiten zoals goederen voor op de zwarte markt, drugshandel en illegale immigratie. Tegenstanders van de muur beweren dat zo ook geprobeerd wordt islamitische extremisten te weren.

AP2014

7. Noord-Korea – Zuid-Korea

Deze muur werd al in 1953 gebouwd, maar vertoont voorlopig geen scheurtje. Officieel gaat het om de DMZ, een gedemilitariseerde zone die 250 kilometer lang is en 4 kilometer breed. Ondanks de naam is de zone één van de meest gemilitariseerde zones ter wereld.

8. India - Pakistan

Op basis van het aantal gewapende conflicten de voorbije decennia is deze grens waarschijnlijk de gevaarlijkste ter wereld. India plaatste 50.000 grenspalen waarop zo’n 150.000 lichten gemonteerd staan, zodat de grens ’s nachts zichtbaar is vanuit de ruimte. Beide landen betwisten de grens.

9. Oekraïne - Rusland

Oekraïne plant een kilometerslange nieuwe muur met buurland Rusland. Aanleiding is de Russische vermeende inmenging tijdens het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens de eerste plannen wil Oekraïne onder meer een anti-tank gracht aanleggen.