80 procent van stemmende Catalanen wil onafhankelijk Catalonië

Bij het symbolische referendum in de Spaanse regio Catalonië stemde 80 procent van de deelnemers voor een onafhankelijke staat. Zo'n 2,2 miljoen van de 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit. Het referendum heeft geen juridische draagkracht, maar regiovoorzitter Artur Mas noemde het "een totaal succes".

Gisteren konden de Catalanen zich in een officieuze volksraadpleging uitspreken over de onafhankelijkheid van de regio. Eerder werd het officiële referendum door het Spaans Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard. Artur Mas, premier van de Catalaanse regio, zette door en organiseerde een symbolische volksraadpleging.

Iets meer dan twee miljoen Catalanen namen deel aan het referendum. Die opkomst is een stuk lager dan aanvankelijk verwacht werd. Volgens VRT-correspondent Sven Tuytens ligt dat aan de officieuze aard van het referendum. "Moest het een echt referendum geweest zijn, zouden er veel meer mensen komen opdagen zijn. Vooral in het nee-kamp zijn er heel wat Catalanen thuisgebleven omdat het referendum niet bindend was", aldus Tuytens in "De ochtend".

"Volk van Catalonië heeft beslist"

Volgens Artur Mas, regiovoorzitter van Catalonië, was de volksraadpleging een "totaal succes". "Het volk van Catalonië heeft het zeer duidelijk gemaakt dat het zelfbestuur wil om over hun vreedzame, vrije en democratische toekomst te beslissen", aldus Mas.

Zo'n 80 procent van de deelnemers stemden voor Catalonië als staat. Ze antwoordden "ja" op beide vragen in het referendum "Wil u dat Catalonië een staat wordt?" en "Indien ja, wil u dat die onafhankelijk is?" De uitslag heeft geen juridische waarde, maar is symbolisch wel belangrijk.

De definitieve uitslag is nog niet bekend, want de Catalanen in het buitenland kunnen nog stemmen tot 24 november. Er is wel al zo'n 90 procent van de stemmen geteld.

Wat na de einduitslag?

Hoe moet het nu verder na het referendum? "De Spaanse grondwet blijft, daar moet eerst een grondwetshervorming komen. Zolang die niet gewijzigd wordt, is het uitgesloten dat de Catalanen een officieel en bindend referendum krijgen", aldus Tuytens.

Bovendien is ook de Spaanse regering helemaal niet enthousiast over de onafhankelijkheidszin van de Catalanen. "Voor hen was het referendum eigenlijk al een stap te ver", zo zegt de VRT-correspondent.