"Dit is een prachtig signaal tegen polarisatie en voor solidariteit"

19.370 euro. Dat is het totale bedrag dat de solidariteitsactie "A new car for Abdeslam" heeft opgebracht. Alles samen hebben 1.261 mensen een bijdrage geleverd opdat de onfortuinlijke elektricien die zijn wagen na afloop van de nationale betoging in de vlammen zag opgaan, een nieuwe vierwieler kan kopen.

Afgelopen donderdag eindigde de nationale betoging in Brussel in mineur toen enkele tientallen heethoofden de politie te lijf gingen en verschillende geparkeerde wagens in brand staken. Vooral de beelden van de brandende wagen van Abdeslam Gharrafi uit Brussel bleven bij. De man zag niet alleen zijn vierwieler in vlammen opgaan, ook zijn job als elektricien kwam in het gedrang.

Bruno Dillen uit Antwerpen besloot Abdeslam te helpen en zette een online-inzamelactie op het getouw om hem aan een nieuwe wagen te helpen. De actie liep drie dagen en is om 12 uur vanmiddag afgesloten. Dillen zette het streefbedrag van 2.000 euro voorop, uiteindelijk kwamen bijna tien keer zo veel giften binnen.

"Dit is een prachtig signaal tegen polarisatie en voor solidariteit", schrijft Dillen. "Een signaal dat een kleine minderheid relschoppers niet voor een hele groep representatief is." Omdat het ingezamelde bedrag zo hoog is, kan niet alleen Abdeslam worden geholpen, maar ook andere mensen die hun auto donderdag vernield zagen.

"Het volledige bedrag wordt deze week op een derdenrekening bij de notaris gestort zodat we transparant en belastingneutraal de giften kunnen verdelen. Met een aantal experts in de materie gaan we de mensen met ernstige schade aan hun auto en zonder dekkende autoverzekering identificeren. Wegens de grote groep slachtoffers zal dit geen eenvoudige taak zijn."

"Tot slot wordt een bedrag van 2.000 euro gestort aan een te bepalen liefdadigheidsorganisatie in Brussel, zodat ook alle andere getroffenen een positief signaal krijgen."