"Een onbezorgd tot ziens werd een abrupt vaarwel"

In Amsterdam zijn vanmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Zo'n 1.600 nabestaanden van de slachtoffers kwamen bij elkaar in de RAI, een groot evenementcomplex.

De aanwezigen staken bij binnenkomst een bloem in een wand waarop de namen van de slachtoffers staan geprojecteerd.

Naast nabestaanden waren er veel anderen aanwezig, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en de Nederlandse premier Mark Rutte. Opmerkelijk was dat de koninklijke familie tussen de nabestaanden zat en niet op de eerste rij, zoals gewoonlijk.

De herdenking startte met muziek van het Radio Filharmonisch Orkest. Premier Rutte had de eer om als eerste een toespraak te geven. "Een onbezorgd tot ziens werd een abrupt vaarwel", zei hij, "maar we kunnen werken aan een waardig afscheid voor de slachtoffers."

Na de toespraak zong Marco Borsato het nummer "Voor altijd", terwijl klasgenootjes van de slachtoffers bloemen neerlegden in het midden van de zaal.

"Binnenin ga ik kapot"

Ook enkele nabestaanden namen het woord. Drie hielden een toespraak, een vierde las een gedicht voor. "Toen de slachtoffers weer in Nederland waren, voelde dat alsof ze weer bij ons waren", klonk het bij een nabestaande. "Toen we 's avonds op televisie zagen dat heel Nederland op de been was, voelde dat ook als verbondenheid. De verbondenheid geeft ons de kracht om door te gaan."

"Ze was lief en gezellig", zei een 13-jarige zoon over zijn moeder, die omkwam in de crash. "Er zijn zoveel dingen die ik nog met mijn moeder wilde doen. Ze was echt iemand die ik niet kan missen in mijn leven. Binnenin ga ik kapot." Een andere nabestaande bedankte nog de hulpverleners.

Later werden nog de namen van alle slachtoffers voorgelezen, werd de Last Post gespeeld en hield heel de zaal een minuut stilte.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli van dit jaar neergehaald in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, 196 daarvan waren Nederlanders.