"Niet zeker dat er water uit kraan vloeit bij stroomtekort"

Mocht het tot deze winter tot een black-out komen, kan het zijn dat we ook zonder drinkwater vallen. "Om water te produceren en het water naar de reservoirs te pompen, is elektriciteit nodig", zegt Kathleen De Schepper van drinkwaterbedrijf De Watergroep in enkele kranten.

Dat bij een mogelijk stroomtekort verkeerslichten en signalisatieborden zouden uitvallen, weten we al langer, net als het feit dat internet niet beschikbaar zal zijn of dat het treinverkeer kan stilvallen. Maar nu blijkt dat ook de drinkwatervoorziening in het gedrang zou kunnen komen.

"Om water te produceren, maar ook om dat geproduceerde drinkwater op te pompen naar de watertorens en water­reservoirs, is elektriciteit nodig', zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen in de kranten.

De Watergroep werkt daarom een plan uit dat dat probleem zoveel mogelijk moet voorkomen. "Als een stroomtekort dreigt, zullen we erop toezien dat alle watertorens en -reservoirs op voorhand goed gevuld zijn. Als in één bepaalde zone de stroom uitvalt, kunnen we met de voorraad van zo'n waterreservoir normaal zo'n vier uur voort", legt De Schepper uit. "Blijkt de voorraad uitgeput, dan kunnen we nog altijd water aanvoeren vanuit een andere regio die niet is uitgeschakeld. Maar als in meerdere zones tegelijkertijd de stroom wordt uitgeschakeld, kunnen we niet beloven dat er bij elk gezin water uit de kraan blijft vloeien."

Eerder had het Federale Crisiscentrum gezegd dat de drinkwatervoorziening bij een black-out in de meeste gebieden gegarandeerd zou blijven, behalve in hoogbouw of in hoger gelegen gebieden. "Op de meeste plaatsen stroomt het water door de zwaartekracht van de watertorens tot bij de klanten. Maar in hoger gelegen gebieden en bijvoorbeeld ook in appartementsgebouwen zijn inderdaad pompen nodig om het water omhoog te stuwen, en die werken natuurlijk ook op elektriciteit", aldus nog De Schepper.