Agenten Brusselse betoging: "Burgemeester Mayeur minacht ons"

Slechte bevelen, niet voldoende uitgerust... de agenten die vorige donderdag bij de nationale betoging in Brussel recht tegenover de amokmakers stonden, zijn niet te spreken over hun leidinggevenden. Vooral burgemeester Yvan Mayeur (PS) moet het ontgelden. Bij de rellen raakten 112 agenten gewond. Twee agenten getuigden vanavond anoniem in "Terzake".

Zo'n 100.000 betogers waren er vorige donderdag in Brussel, maar het zijn de beelden van de 200-tal relschoppers die domineerden, ook in buitenlandse media.

"De oorlog die ik donderdag heb meegemaakt, dat heb ik nog nooit gezien. Het leek een guerrilla, ze kwamen van alle kanten", getuigt een agent die oog in oog stond met de manifestanten. "We waren duidelijk kanonnenvlees."

Slechte bevelen, slechte uitrusting

De term "kanonnenvlees" bewijst dat er veel woede en frustratie heerst onder het korps. De bevelen die de agenten kregen, maakten hen extra kwetsbaar, zeggen ze.

"We kregen het bevel om terug te trekken. Wij vonden dat absurd. We gehoorzaamden, maar we begrepen niet waarom we achteruit moesten."

"Normaal hebben wij een robocop-achtig pak. Donderdag hadden wij dat niet en toch bevonden we ons op de eerste lijn", treedt de andere agent zijn collega bij.

Burgemeester Mayeur de gebeten hond

De band tussen de burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) en zijn agenten lijkt bijzonder koel, zeker na de betogingen van afgelopen donderdag.

Zo kreeg de burgemeester de kritiek dat hij meeliep in de betoging, terwijl zijn agenten afgeranseld werden. "In mijn ogen moet de burgemeester tussen de leidinggevenden van ons korps staan en zeker niet op de trappen van de beurs", aldus de getuigende agent in "Terzake."

Yvan Mayeur (zie foto) weerlegt de kritiek. "Ze zeggen dat ik mee gemanifesteerd heb, maar dat klopt niet. Ze zeggen dat ik niet voldoende middelen heb gegeven. Dat is helemaal verkeerd.Ik heb alles gegeven dat men mijn vroeg. Nu zegt men ook dat ik hulp geweigerd heb aan mensen in nood. Dat is een schande!"

Maar het feit dat twee agenten anoniem tegen hun burgemeester getuigen, zegt veel over de sfeer in het korps en hun ingesteldheid tegenover de Brusselse burgervader.

"Hij minacht ons en is arrogant. Hij toont ons geen enkel medeleven. Daarom blijf ik liever anoniem. Het is tijd dat hij verandert, dat is zeker", zegt een agent.

"Ik heb een mooie film gezien, meneer de burgemeester"

Tekenend ook is de reactie op Twitter van een agente uit Brussel. Burgemeester Mayeur liet zaterdag op die socialenetwerksite weten dat hij genoot van een James Bond film. Een agente die gewond raakte bij de betoging, diende de burgemeester van antwoord.

"Ik heb donderdag een geweldige film gezien: gebroken hand, enorme blauwe plek en gekneusde ribben." (Zie onderaan).

Mayeur: "Pak geïdentificeerde amokmakers preventief op"

Het is duidelijk: Yvan Mayeur moet dringend de band met zijn politiekorps herstellen.

Een eerste schuchtere stap wordt al gezet: de gewonde agenten zullen een brief krijgen waarin de burgemeester en de commissaris Guido Van Wymersch de agenten uitdrukkelijk bedanken. Daarnaast beloven ze ook om de uitrusting van de agenten die de orde moesten handhaven te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat er wel degelijk gebreken zijn in de uitrusting van de politie, dan zal dit meteen worden aangepakt.

Met het oog op de betogingen en acties die nog gaan komen, vragen burgemeester Mayeur en commissaris Van Wymersch dat Binnenlandse Zaken en de bevoegde administratieve diensten de reeds geïdentificeerde amokmakers preventief oppakt om wantoestanden zoals afgelopen donderdag te voorkomen.