Al 5 doden door legionella-uitbraak in Portugal

Een legionella-uitbraak in Portugal heeft tot nu toe 5 levens geëist. Zo'n 11 patiënten verkeren in levensgevaar. Voor zover bekend zijn minstens 190 mensen besmet met de gevaarlijke bacterie. Het gaat om een van de grootste besmettingen in Europa en de grootste in Portugal.
AFP ImageForum

Ongeveer 3 dagen geleden belandden een tiental patiënten die besmet waren met legionella, in het ziekenhuis in het stadje Vila Franca de Xira (foto), op 30 kilometer ten noorden van Lissabon. Maar al gauw volgden tientallen anderen. Intussen zouden zo'n 180 mensen zijn besmet en volgens de Portugese autoriteiten kan dat aantal nog oplopen.

Er wordt verwoed gezocht naar de oorzaak van de besmetting. Het vermoeden bestaat dat de legionellabacterie door een koeltoren van een waterzuiveringsinstallatie is verspreid.

Hoe worden mensen besmet?

Besmetting met de legionellabacterie ontstaat door het inademen van kleine druppeltjes water waarin de bacterie zich bevindt. Het vernevelen van besmet water kan gebeuren door fonteinen, douches of koeltorens die op gebouwen staan.

De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Vooral ouderen, zware rokers en mensen met longaandoeningen lopen het risico ziek te worden. Een besmetting met de bacterie kan met hoge koorts en longontsteking gepaard gaan en in bepaalde gevallen dodelijk zijn. De zegenoemde veteranenziekte is in de meeste gevallen goed te behandelen.