Amerikaanse klacht tegen Europese banken voor financieren van terrorisme

Verschillende families van Amerikaanse Irak-veteranen hebben een klacht ingediend tegen 5 Europese banken. Volgens de families hebben die banken de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild. Zo zouden miljarden dollars gevloeid zijn naar het regime in Teheran en een deel van dat geld zou in handen van terreurorganisaties zijn terechtgekomen.

In totaal zijn er 85 klachten gekomen tegen Credit Suisse, Barclays, HSBC, Standard Chartered en Royal Bank of Scotland. Volgens de families hebben de betrokken banken vanuit de Verenigde Staten verboden transacties in het geheim doorgevoerd via de Iraanse bank Saderat.

Die transacties hebben miljarden dollars naar Teheran gebracht, wordt er beweerd in de klachten. Het Iraanse regime zou daarvan miljoenen hebben doorgesluisd naar terroristische organisaties die tussen 2003 en 2011 de soldaten van de familieleden hebben gedood of verminkt bij allerhande aanslagen.

Het is niet de eerste keer dat banken ervan beticht worden de handelssancties tegen Iran niet te respecteren. Credit Suisse werd daarvoor in 2009 als eens veroordeeld tot een boete van 430 miljoen euro. In juni dit jaar bekende BNP Paribas schuld in een dergelijke zaak en betaalde daarvoor 6,6 miljard euro boete.