Antwerpse agenten vrezen "nog zwaardere rellen"

De Antwerpse agenten zijn bang voor kwade betogers tijdens de actiedag in Antwerpen op 24 november. "De vrees is groot dat de betoging net zoals in Brussel uit de hand zal lopen", klinkt het. Politievakbond NSPV vraagt om meer manschappen en materieel.

Vorige week liep de nationale betoging in Brussel uit de hand: agenten kwamen oog in oog te staan met kwade betogers, auto's werden in brand gestoken en er werd meermaals traangas gebruikt. De Antwerpse havenarbeiders namen donderdag actief deel aan de rellen.

Volgens Michel Goyvaerts, provinciaal voorzitter van politievakbond NSPV, zou het in de thuisstad van de havenarbeiders, Antwerpen, ook wel eens uit de hand kunnen lopen. "Er zijn enkele aanwijzingen dat een paar betogers opnieuw de confrontatie willen aangaan met de politie tijdens de betoging op 24 november", aldus Goyvaerts. "Om escalatie te voorkomen, roepen wij op om voldoende aandacht te besteden aan de veiligheid en voldoende manschappen en materieel in te zetten."

"Extremisten en anarchisten mengen zich onder betogers"

Volgens Eric Quisthoudt van de liberale vakbond van dokwerkers klopt het inderdaad dat er de laatste maanden meer geweld opduikt: "Het valt ons inderdaad op dat er zich extremisten en anarchisten onder de betogers mengen. Enkele havenarbeiders hebben zich daar jammer genoeg donderdag door laten meeslepen", aldus Quisthoudt.

"Wij roepen steeds onze leden op om waardig te betogen, zodat de betoging het meest effect heeft. Deze week zitten we met de drie vakbonden samen om af te toetsen hoe we de betoging het best in de hand kunnen houden", zegt Quisthoudt.

De Wever: "Alle begrip voor politievakbonden"

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal er alles aan gedaan worden om de actie in Antwerpen niet uit de hand te laten lopen. "Ik heb alle begrip voor de politievakbonden en zal dan ook uitgebreid de tijd nemen om met hen samen te zitten en hopelijk te vermijden dat er toestanden zoals in Brussel plaatsvinden", aldus De Wever.

Dat die kans op rellen er altijd is, beseft de burgervader ten volle. "Als de mensen rel willen komen schoppen, zullen ze dat gewoon doen. Men hitst de mensen ook op, vooral uit socialistische hoek. De federale regering wordt door hen voorgesteld als vijand nummer één, en dat discours is bijna crimineel", aldus De Wever.