Bob Geldof strikt grote namen voor nieuwe Band Aid

Dertig jaar na de eerste Band Aid organiseert de Ierse zanger Bob Geldof een nieuwe liefdadigheidsactie. De opbrengst gaat naar de bestrijding van ebola. Dat heeft Geldof zelf bekendgemaakt op een persconferentie. Onder meer One Direction en Ed Sheeran hebben al toegezegd om mee te zingen op de single "Do they know it's Christmas?".

Op de druk bijgewoonde persconferentie in Londen maakte Geldof een indrukwekkende lijst artiesten bekend. Onder meer One Direction, Ed Sheeran, Emeli Sandé en Adele zullen te horen zijn op de single. Ook Coldplay heeft toegezegd, net als bij de vorige Band Aidactie in 2004.

Volgens Geldof zit er nog een reeks "monumenten uit de muziekwereld" in de pijplijn. Onder meer David Bowie zou gevraagd zijn, maar nog niet officieel hebben toegezegd. Zangeres Rita Ora moest door haar verplichtingen bij het televisieprogramma "The Voice" helaas afhaken.

Vierde versie van "Do they know it's Christmas?"

Exact 30 jaar geleden, in 1984, werd "Do they know it's Christmas?" voor het eerst opgenomen. Onder meer Bono, George Michael en Duran Duran zongen mee. De opbrengst van de actie ging toen naar de hongersnood in Ethiopië. Het initiatief werd herhaald in 1989 en 2004.

Voor de gelegenheid wordt de originele versie van het Band Aidnummer "Do they know it's Christmas?" in een nieuw jasje gestoken. De passages over honger worden aangepast naar strofes over een "vreselijke ziekte". Beldof en medeorganisator Midge Ure benadrukken dat het project niets te maken heeft met nostalgie, maar geld moet opleveren.

Een nieuwe versie van de vaste Band Aidsingle wordt aanstaand weekend al opgenomen. Het is nog niet duidelijk welke artiest de eer krijgt om de eerste zin van het nummer in te zingen. Volgens Geldof is het ook de bedoeling om aparte versies op te nemen in Frankrijk, Duitsland en de VS.

De nieuwe "Do they know it's Christmas?" is vanaf maandag 17 november verkrijgbaar.

De artiesten die zeker meezingen

 • Adele
 • Bastille
 • Bono (U2)
 • Chris Martin (Coldplay)
 • Ed Sheeran
 • Emeli Sande
 • Ellie Goulding
 • Jessie Ware
 • Ollie Murs
 • Paloma Faith
 • Sam Smith
 • Sinead O' Connor
 • One Direction